ГоловнаПолітика

Порошенко завтра внесе в Раду проект нової Конституції (додано текст документа)

Законопроект пропонує ввести інститут постпредів

Законопроект про внесення змін до Конституції з урахуванням пропозицій парламентаріїв зареєструють у Верховній Раді 26 червня. Про це заявив Президент Петро Порошенко на Дні діалогу представників органів місцевого самоврядування та органів державної влади, повідомляють джерела LB.ua.

"Я сподіваюся, що Верховна Рада буде здатна прийняти зміни до Конституції вже наступного тижня", - сказав він.

За його словами, у середу до 17:00 його представник у парламенті, депутат Ради Руслан Князевич (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина") прийме від депутатів і фракцій пропозиції змін до Основного закону.

Як повідомляють джерела, Порошенко повідомив, що цим законопроектом передбачена ліквідація місцевих державних адміністрацій і створення інституту постпредів у регіонах. Вони матимуть обмежені повноваження. По-перше, будуть контролювати дотримання Конституції, по-друге, дотримання прав людини. При цьому в документі закріплено, що Президент зможе достроково припинити повноваження органів місцевого самоврядування в разі отримання висновку Конституційного Суду про порушення Основного закону відповідним органом.

Як повідомляють "Українські новини", також, за його словами, виконкомам делегують функції державної влади, а витрати на здійснення цих повноважень компенсують із державного бюджету.

Крім того, проектом передбачено, що значна частина податків не йтиме до держбюджету, а залишиться на місцях. Єдиною державною мовою, передбаченою законопроектом, є українська. Водночас Порошенко наголосив, що громади зможуть самі вирішувати, якою мовою розмовляти.

Джерела LB.ua також повідомляють, що Президент має намір після ухвалення змін до Конституції відправити закон на розгляд Венеціанської комісії.

Нагадаємо, 4 березня Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. А 15 травня ТСК направила Венеціанській комісії розроблені зміни до Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram