ГоловнаПолітика

Рада 3 червня розгляне питання притягнення Царьова до кримінальної відповідальності

Царьов стверджує, що зміни до положення про недоторканність депутатів було прийнято спеціально під нього

Рада 3 червня розгляне питання притягнення Царьова до кримінальної відповідальності
Олег Царев
Фото: Макс Левин

Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що парламент у вівторок, 3 червня, розглядатиме питання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олега Царьова, який відкрито підтримує терористів на сході України.

Царьов - лідер громадського руху "Південний Схід". Рух було створено в березні, його прибічники активно діють у Харківській області. Своєю метою рух називає "формування Південно-Східної автономії, яка склалася історично". Генпрокуратура України раніше відкрила стосовно Царьова три кримінальні провадження у зв'язку з його публічними закликами на мітингу в Донецьку "до зміни територіальної цілісності країни шляхом її федералізації". За законом, депутата не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності, це можливо після рішення Ради про зняття з нього недоторканності.

ГПУ звернулася до ВР з проханням позбавити недоторканності Царьова. Останній стверджує, що рішення Ради внести зміни до положення про недоторканність депутатів було прийнято спеціально під нього, щоб таким чином притягнути його до кримінальної відповідальності. У четвер в.о. генпрокурора Олег Махніцький виступив з доповіддю на засіданні в парламенті і заявив про те, що ГПУ внесла до ВР подання про притягнення Царьова до відповідальності.

"Я впевнений, що ми повернемося до цього питання у вівторок. Поставимо це питання першим на голосування", - сказав Турчинов під час засідання.

Раніше Верховна Рада України схвалила рішення про надання в.о. генпрокурора права вносити подання про притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів. Для притягнення до кримінальної відповідальності необхідно прийняти рішення про зняття з депутата його недоторканності після подання ГПУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram