ГоловнаПолітика

Мін'юст очікує від правоохоронців доказової бази для позову про заборону КПУ

Міністерство вже має досвід заборони партій у судовому порядку

Мін'юст очікує від правоохоронців доказової бази для позову про заборону КПУ
Фото: www.minjust.gov.ua

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що для подання Мін'юстом позову до суду про заборону Компартії необхідно, щоб Генпрокуратура чи СБУ зібрали доказову базу про протиправну діяльність цієї партії.

Про це він сказав у коментарі LB.ua.

Петренко зазначив, що підстави для заборони політичної партії виписано в Законі "Про політичні партії". Такими, зокрема, є дії партії, спрямовані на ліквідацію незалежності України; зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; порушення суверенітету і територіальної цілісності України; підрив безпеки держави.

Міністр повідомив, що для позову про заборону Компартії Генпрокуратура чи СБУ повинні зібрати свідчення таких дій і надати їх Мін'юсту. Той, у свою чергу, звернеться до суду.

Петренко нагадав, що раніше за позовом Мін'юсту було заборонено партію "Русское единство", а рішення щодо партії "Русский блок" очікують сьогодні.

Спираючись на розгляд цих позовів, він оцінив мінімальний час, необхідний суду для розгляду справи і винесення рішення, - місяць.

При цьому Петренко зазначив, що партія може оскаржити рішення суду першої інстанції про свою заборону в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, у вівторок в.о. президента України Олександр Турчинов на засіданні Верховної Ради запропонував Мін'юсту звернутися до суду, щоб заборонити Комуністичну партію. За його словами, КПУ може бути причетна до сепаратистської діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram