ГоловнаПолітика

МЗС перерахувало кроки України з виконання женевських домовленостей

Київ закликає підписантів документа брати з нього приклад

Міністерство закордонних справ перерахувало кроки, вже зроблені Україною для виконання домовленостей за результатами чотиристоронньої зустрічі Україна, РФ, США та ЄС у Женеві щодо деескалації у східних областях.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

  1. Припинена активна фаза проведення антитерористичної операції, головним завданням якої залишається забезпечення периметра безпеки від збройних сепаратистів та вироблення заходів для уникнення жертв серед цивільного населення.
  2. Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 17 квітня 2014 прийняв розпорядження "Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади". У цьому документі міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, обласним, Київській міській державній адміністрації доручено організувати та забезпечити до 1 жовтня 2014 обговорення відповідних поправок до Конституції із залученням органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, громадськості, наукових та ділових кіл.
  3. Раніше (01.04.2014 р.) Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, основною ідеєю якої є децентралізація влади в країні, суттєве розширення повноважень територіальних громад, зміна системи управління на обласному та районному рівнях.
  4. Уряд України підготував проект закону про амністію учасників масових заворушень у східних областях, які розповсюджуватимуться на тих протестуючих, які здадуть зброю та звільнять захоплені адміністративні будівлі, крім тих осіб, які підозрюються у скоєнні тяжких злочинів.
  5. Парламентська коаліція запропонувала всім політичним силам, представленим у Верховній Раді України, підписати Меморандум взаєморозуміння про шляхи врегулювання ситуації на Сході України.

    По поверненню з Женеви, 18 квітня 2014 року, в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця провів зустріч з в.о. керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Марком Етерінгтоном, а також з делегацією головуючої в ОБСЄ Швейцарії, з метою обговорення питання залучення ОБСЄ до деескалації ситуації на Сході України, згідно з женевськими домовленостями.

  6. МВС і СБУ продовжать реалізацію чинної активної кампанії з вилучення нелегальної зброї у населення.
  7. Українська сторона демонструє свою налаштованість на конструктивну взаємодію з правозахисними структурами міжнародних організацій:
    • На запрошення Уряду України з 15 березня в нашій країні присутній Моніторингова місія ООН з прав людини, яка 15 квітня оприлюднила свій перший звіт.
    • У період з 7 по 14 квітня на запрошення Уряду України з офіційним візитом відвідала Спеціальний доповідач ООН з питань меншин Рита Іжак.
    • У березні-квітні на запрошення Уряду в Україні, працювала Місія з оцінки ситуації з правами людини БДІПЛ і ВКНМ ОБСЄ.
    • З дозволу Уряду в березні - квітні в Україні реалізовувався проект ОБСЄ "Національний діалог".

Україна закликає сторони женевських домовленостей докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації на Сході України, де сьогодні спостерігається високий рівень загрози життю та безпеці громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram