ГоловнаПолітика

Дії Росії в Криму - це реалізація її страхів, - експерт

За словами Романенка, у світі ключовим стало питання оборони, а не економіки

Дії Росії в Криму - це реалізація її страхів, - експерт
Фото: Артем Атаманюк

Реалізовані Росією військові дії в Криму є втіленням її зовнішньополітичних страхів.

Таку думку висловив політичний експерт Юрій Романенко на круглому столі в Інституті Горшеніна.

За словами експерта, у світі зараз стало ключовим питання оборони, а не економіки. "Ключовими є глобальні рамки, які створюють мотивацію для Росії. Це глобальна криза, яка змінює баланс сил на користь Азії. Для Росії ключовим є визначення, в якій конфігурації вона гратиме. Або з Європою, або з Євразійським конгломератом, який виступає проти США. Це створює дуже серйозне напруження у світовій системі. Ключовий аргумент Росії - це ядерна зброя. Цей аргумент може нівелювати система ПРО, яку розробляють США. І після 2017 року Росія може в цьому плані програти", - зазначив Романенко.

"І залишається для РФ єдина стратегія - це стратегія Сталіна. Тобто зміцнення артилерії і створення ситуації, коли РФ може увійти в прямий конфлікт з противником, тут - із НАТО. Тому Росії важливо контролювати навколишні країни, в тому числі Україну. Тому Росії потрібні лояльні представники влади в країнах довкола. Проблеми безпеки стають на сьогодні ключовим елементом зовнішньої політики, економічні відходять на другий план", - наголосив Романенко.

"Те, що ми бачили останнім часом, - це реалізація страхів Росії. Вичерпалися старі інструменти Росії в Україні, коли виявилося, що тут немає жодної серйозної проросійської партії чи організації. Окрім того, олігархи, на яких ставила Росія, за останній рік добре інтегрувалися у світову систему. Втрати від відмови від євроінтеграції для них стали більш суттєвими, ніж від втрати співпраці з Росією", - додав експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram