ГоловнаПолітика

Рада ухвалила новий закон про Кабмін

Повноваження між президентом і прем'єром перерозподілено на користь останнього

Рада ухвалила новий закон про Кабмін
Фото: Макс Левин

Депутати Верховної Ради визнали таким, що втратив чинність, закон №2591-VI "Про Кабінет Міністрів України" від 7 жовтня 2010 року й ухвалили новий.

За прийняття відповідного законопроекту №4146 за основу і в цілому проголосували 313 депутатів за мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, прем'єра призначатиме парламент за пропозицією президента. Президент же повинен вносити в Раду кандидатуру за пропозицією коаліції депутатських фракцій щонайпізніше через 15 днів після одержання такої пропозиції (раніше прем'єр-міністра призначав президент за згодою понад половини конституційного складу Ради - 226 депутатів).

Членів уряду, окрім прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ, Рада призначатиме за поданням голови Кабміну (раніше всіх міністрів призначав президент за поданням прем'єр-міністра).

Члени Кабміну братимуться за виконання своїх обов'язків після виголошення присяги, а не з моменту видання відповідного указу президента.

Програма діяльності уряду повинна базуватися не на передвиборній програмі президента, а на узгоджених політичних позиціях і програмних завданнях фракцій Ради.

Питання про відставку Кабінету Міністрів не може розглядатися Радою більш ніж раз протягом поточної сесії, а також протягом року після затвердження програми діяльності Кабміну.

Відповідно до закону, уряд зобов'язаний щонайпізніше 1 квітня року, що передує плановому, схвалювати проект основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і у триденний термін подавати його в Раду.

Законом також передбачені лише три можливі причини відставки уряду: після ухвалення Радою резолюції про недовіру, після відставки прем'єр-міністра і після його смерті (відповідно до чинного закону, Кабмін можна відправити у відставку внаслідок ухвалення президентом відповідного рішення).

Окрім того, ВР прийняла 308 голосами законопроект №4148 (про приведення у відповідність до Конституції закону "Про центральні органи виконавчої влади"), яким уповноважила Кабінет Міністрів замість президента створювати, реорганізовувати і ліквідовувати міністерства, а також інші центральні органи виконавчої влади.

Згідно з документом, Кабмін уповноважений (замість президента) затверджувати положення про міністерства та інші органи центральної виконавчої влади.

Уряд, а не президент, за поданням прем'єр-міністра має призначати на посади і звільняти перших заступників міністрів, заступників міністрів і керівників центральних органів виконавчої влади.

Також замість президента Рада стає уповноваженим органом для призначення на посади за поданням прем'єр-міністра голів Антимонопольного комітету, Фонду державного майна та Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram