ГоловнаПолітика

У місцях перебування Януковича заборонили мобільні телефони

Охорону президента посилюють через Майдан

У місцях перебування Януковича заборонили мобільні телефони
Фото: LB.ua

В Управлінні державної охорони видали наказ, який забороняє громадянам, які відвідують місця перебування президента, мати при собі мобільні телефони, пристрої аудіо- й відеозапису.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина".

Наказ УДО №35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування президента зареєстрували в Мін'юсті 30 січня і позначили грифом "для службового користування". Документ, оприлюднений у системі "Ліга: Закон", набуде чинності через десять днів з моменту реєстрації. У ньому сказано, що місця, де тимчасово або постійно перебуває президент, вважають "режимними територіями", обладнують технічними засобами контролю безпеки і зв'язку, а також "повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним і радіаційним вимогам".

В УДО пояснили, що це перша така інструкція. Вона з'явилася через "революційну" та "соціально нестабільну ситуацію в країні".

У документі сказано, що на режимну територію не можна допускати осіб у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який "ображає людську гідність і суперечить суспільній моралі".

Згідно з наказом, в місця роботи і тимчасового перебування президента громадяни можуть проходити з дозволу глави президентської адміністрації або начальника служби безпеки президента. До місця роботи голови держави заборонено проходити з мобільним телефоном, передавальними пристроями, пристроями аудіо- і відеозапису. У місця тимчасового перебування президента, наприклад на автотраси, заборонено проносити боєприпаси, зброю, радіаційні і легкозаймисті речовини тощо. Крім того, заборонено "речовини, які можуть бути використані для здійснення диверсій і терактів", а також предмети, що "викликають підозру".

Перелік "підозрілих" предметів в УДО не уточнюють і кажуть, що ступінь ризику співробітник охорони визначає самостійно.

Робота журналістів у документі стоїть останнім пунктом: "Відвідування місць тимчасового перебування президента працівниками ЗМІ з фото-, аудіо- і відеотехнікою здійснюється за письмовим погодженням з пред'явленням документів на постах охорони".

При цьому колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини(ЄСПЛ) адвокат Назар Кульчицький вважає, що розроблений УДО порядок порушує права людини. "Згідно з Європейською конвенцією з прав людини і практикою ЄСПЛ, нормативно-правовий акт, що обмежує права людини, повинен знаходитися у відкритому доступі. Цей порядок помічений грифом "тільки для службового користування", отже, громадяни навіть не знатимуть, що їм можна, а що не можна робити в місцях перебування президента, і не зможуть прогнозувати свою поведінку. Будь-які дії УДО, відповідно до цього наказу, ЄСПЛ розцінюватиме як грубе порушення прав людини", - зазначає Кульчицький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram