ГоловнаПолітика

Європарламент закликає ЄС застосувати візові та фінансові санкції до українських чиновників

Проект резолюції підтримали на засіданні Європарламенту

Європарламент закликає ЄС застосувати візові та фінансові санкції до українських чиновників
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент закликає Європейський Союз запровадити візові та фінансові санкції до українських чиновників і бізнесменів, які відповідальні за застосування насильства до протестувальників в Україні.

Проект резолюції підтримали на засіданні Європарламенту в четвер, сам проект зареєстрували 5 лютого.

Перед голосуванням проект резолюції підписали 68 депутатів Європарламенту від шести політичних груп, окрім Європейських об'єднаних лівих/Ліво-зелених Півночі.

"Європейський парламент закликає інституції ЄС і країн-членів вжити негайних заходів, включно з посиленням дипломатичного тиску і запровадженням персональних цілеспрямованих заходів (санкцій для в'їзду та замороження активів і майна) щодо всіх тих українських чиновників і законодавців, а також їхніх бізнес-спонсорів (олігархів), які відповідають за репресивні дії і загибель протестувальників", - йдеться в резолюції.

Окрім того, депутати Європарламенту закликають ЄС активізувати зусилля, щоб зупинити відмивання грошей і ухилення від сплати податків українськими компаніями та бізнесменами в європейських банках.

Також Європарламент виступає за те, щоб ЄС і країни-члени взяли на себе зобов'язання ухвалити нову угоду про візовий режим для українських громадян, що, зрештою, повинно привести до повноцінного безвізового режиму.

У зв'язку із цим запропоновано негайно знизити візовий збір для української молоді з метою посилення наукової співпраці, розширення можливостей для студентських обмінів і збільшення доступності стипендій для них.

Нагадаємо, раніше ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію з приводу ситуації в Україні. Згідно з резолюцією, питання санкцій проти української влади можуть розглянути у квітні 2014 року, якщо в Україні триватимуть порушення прав людини і в разі силового розгону Майдану.

Зокрема, ПАРЄ погрожує позбавити Україну права голосу на квітневій сесії, якщо триватимуть брутальні порушення прав людини або якщо влада наважиться на силове придушення протестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram