ГоловнаПолітика

"Батьківщина" пропонує ВР заборонити використовувати зброю проти мирних мітингувальників

Проект постанови зареєстровано у Раді

"Батьківщина" пропонує ВР заборонити використовувати зброю проти мирних мітингувальників
Фото: Макс Левин

Народні депутати від фракції "Батьківщина" Роман Ілик, Степан Курпіль, Юрій Одарченко і Олександр Чорноволенко пропонують Верховній Раді України скасувати постанови Кабінету Міністрів України про використання зброї та водометів проти мирних мітингувальників.

Про це йдеться в проекті постанови №4032 "Про захист життя і здоров'я громадян під час проведення мирних акцій протесту", текст якої розміщено на сайті парламенту.

У проекті постанови запропоновано заборонити застосування зброї, зокрема з нелетальною дією, проти учасників мирних походів, мітингів і демонстрацій. Єдиним винятком має бути запобігання безпосередньому нападу, що загрожує життю і здоров'ю людини. Одночасно підтверджують категоричну заборону на застосування сили проти журналістів, які висвітлюють масові акції протестів.

Також законодавча ініціатива передбачає скасування Кабміном постанови №12 "Про затвердження Порядку проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян", №13 "Про внесення змін до пункту 12 Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку", №14 "Про внесення змін до пункту 16 Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку" від 22 січня 2014 року як таких, що створюють небезпеку для життя людей.

Нагадаємо, 22 січня Кабінет Міністрів збільшив кількість спецзасобів, дозволених силовикам для використання. Зокрема, для "охорони громадського порядку" їм можна використовувати аерозольні гранати "Дрейф-2", світлозвукові "Полум'я-М", "Факел-С" і "Зоря-2", а також ручні димові гранати "Бузок-3".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram