ГоловнаПолітика

Українське МЗС поки не має власної позиції щодо викрадення Развозжаєва

У відомстві уважно вивчають це питання.

Українське МЗС поки не має власної позиції щодо викрадення Развозжаєва
Фото: gazetavv.com

Міністерство закордонних справ України вивчає питання щодо можливості запровадження санкцій щодо України з боку Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у зв'язку з порушенням прав російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва, який звертався до УВКБ із проханням про надання міжнародного захисту.

Про це керівник прес-служби МЗС України Олександр Дикусаров повідомив сьогодні на брифінгу.

"Ми це питання зараз уважно вивчаємо, і коли в нас буде позиція, - обов'язково дамо коментарі з цього приводу", - сказав Дикусаров.

За його словами, необхідно отримати документи, подивитися, що саме в них записано, щоби МЗС України мігло дати свій коментар.

"Україна дотримується всіх узятих на себе міжнародних зобов'язань щодо всіх питань, і тому наша відповідь має бути ретельно підготовлена, ґрунтуватися на базі тих документів, які ми отримаємо і побачимо", - додав Дикусаров.

Водночас він зазначив, що до компетенції МЗС України не входить питання перетину Развозжаєвим українського кордону.

"Питання перетину кордону належить до компетенції інших відомств та установ", - сказав керівник прес-служби.

Дикусаров також повідомив, що МЗС України не отримувало жодних звернень від російської сторони щодо Развозжаєва.

"Жодним чином МЗС не займається пошуком іноземців на території України. Це належить до компетенції правоохоронних органів", - сказав Дикусаров.

Раніше Верховний комісар ООН у справах біженців висловив глибоку стурбованість зникненням у Києві Развозжаєва, який просив політичного притулку.

У заяві Верховного комісара також зазначено, що в разі видачі прохача про притулок "країні походження, без поваги існуючих процедур, це може призвести до того, що державу буде притягнуто до відповідальності за грубе порушення національного та міжнародного права".

Нагадаємо, 19 жовтня Развозжаєв прибув в офіс Управління Верховного комісара (УВКБ) ООН на вул. Лаврській у Києві для реєстрації та отримання правової консультації. У процесі консультування було оголошено перерву, він вийшов із приміщення і не повернувся. У понеділок прес-служба Басманного районного суду Москви повідомила, що Развозжаєва 21 жовтня заарештували на термін до 16 грудня.

Прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що не причетні до вивезення Развозжаєва в Росію.

Минулого тижня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова, активіста "Лівого фронту" Развозжаєва за фактом підготовки до організації масових заворушень. Приводом послужили результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія протесту-2", який показав канал НТВ 5 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram