ГоловнаПолітика

Українська мова виявилася головним атрибутом державності - опитування

Українці найменше поважають гривню.

Українська мова виявилася головним атрибутом державності - опитування
Фото: segodnya.ua

Українська мова є найбільш шанованим і шановним атрибутом незалежної Української держави.

Про це свідчить опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

36% громадян заявили, що державною мовою пишаються. Ще 55% засвідчили позитивне ставлення до неї. Разом - 91%, або більшість.

Торік гордість і позитивне ставлення до української державної мови засвідчили 92% - стільки само, скільки й цього року. Число негативних відгуків не змінилося - 5%, як і охочих змінити державну мову на будь-яку іншу - 3%.

Я завжди говорю мовою тих людей, які там живуть

— Віктор Янукович, Президент України, пояснює, чому він говорив російською на відкритті монумента Незалежності в Харкові

Збільшилося число шанувальників державного прапора. Якщо торік пишалися синьо-жовтим полотнищем 26% громадян, то зараз - 38%. Негативно ставиться до цього атрибуту лише 1% людей, а 1% - так негативно, що хотів би прапор змінити.

Державний герб має менше шанувальників. Пишаються тризубцем 30% громадян, ще 58% ставляться до нього позитивно. Негативно - лише 4%, аж до його зміни - 3%.

Державний гімн викликає гордість у 30% громадян (порівняно з 23% минулоріч), позитивне ставлення - у 53%. Негативне - у 6%, як і рік перед тим, аж до бажання змінити - у 7% (порівняно з 12% торік).

Найменше громадяни пишаються таким атрибутом і символом незалежної держави, як її грошова одиниця, гривня. Пишаються гривнею менш ніж чверть (23%) опитаних. З іншого боку, дві третини (67%) позитивно налаштовані до гривні. Негативно - тільки 3%; ще 2% хотіли б гривню змінити на іншу валюту. Порівняно з минулим роком тут особливих змін немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram