ГоловнаПолітика

У Брюсселі розчаровані новими звинуваченнями на адресу Тимошенко

ЄС закликає українську владу поважати верховенство права.

У Брюсселі розчаровані новими звинуваченнями на адресу Тимошенко
Фото: rian.ru

Заяви про нові звинувачення екс-прем'єра України Юлії Тимошенко виглядають як визначені наперед підсумки майбутніх судових процесів.

Про це заявив сьогодні у Брюсселі прес-секретар європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітер Стано.

"Це завжди дуже погана несподіванка і розчарування, коли представники української держави, зокрема Генеральна прокуратура, роблять публічні заяви, які виглядають як визначені наперед підсумки майбутніх судових процесів", - заявив Пітер Стано.

Окрім того, рішення Центральної виборчої комісії України виключити екс-прем'єра Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з виборчих списків у Євросоюзі називають "логічним наслідком, що ґрунтується на вадах судових процесів", і ще раз закликають українську владу поважати верховенство права.

Не допустити Тимошенко до виборів - це не рішення ЦВК, а рішення Януковича, яке він готував цілий рік. Судитися із судами, які контролює Янукович - безперспективно.

— Сергій Власенко, адвокат, народний депутат від БЮТ.

У зв'язку із цим Стано нагадав про рішення Європейського суду з прав людини у справі Луценка від 3 липня, яке "підтвердило послідовно висловлювану заклопотаність ЄС необхідністю систематично застосовувати верховенство право і політично мотивованими судовими процесами в Україні".

"Одразу ж після цього ми закликали українську владу вжити термінових заходів, аби виправити системні процедурні вади, встановлені цим рішенням. ЄС ще раз закликає українську владу повністю поважати верховенство права, зокрема незалежність судової системи", - заявив представник Єврокомісії.

Як повідомляли, Центральна виборча комісія 8 серпня відмовила в реєстрації кандидатами в народні депутати за партійним списком Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Тимошенко і Луценкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram