ГоловнаПолітика

Янукович: політики постійно "розпалюють якісь пристрасті" навколо мовної політики

Президент обіцяє знайти рішення щодо питання про мовну політику.

Янукович: політики постійно "розпалюють якісь пристрасті" навколо мовної політики
Фото: Макс Левин

Закон "Про засади державної мовної політики" повинен відповідати нормам Європейської хартії про мови.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

"Я впевнений, ми повинні подивитися на світову практику", - сказав Віктор Янукович під час неформальної зустрічі з Клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії. Розмова відбулася в Юсупівському палаці в Криму.

При цьому глава держави зауважив, що мовне питання в Україні політизоване.

Водночас Президент зазначив, що у громадян не виникає жодних проблем із використанням української та російської мов, зате політики постійно "розпалюють якісь пристрасті" навколо цієї теми.

"Тому найкращий орієнтир у цьому питанні - Європейська хартія про мови. Наскільки цей закон відповідає цій хартії, її стандартам - повинні сказати експерти", - зауважив Янукович.

"Мене запевняють законодавці - ініціатори цього закону, що він пройшов експертизу у Венеціанській комісії. Якщо це так - ми побачимо. Нині саме триває цей процес. Він дозволить нам дійсно знайти рішення, яке зніме надовго мовне питання в Україні", - сказав глава держави.

Нагадаємо, 3 липня Рада затвердила закон про мовну політику, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання мінімум 10% носіїв на територіях, де поширено цю мову.

Того ж дня опозиційні сили почали акції протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram