ГоловнаПолітика

ЄС закликає Україну до консенсусу в мовному питанні

Брюссель також вимагає забезпечити право на мітинги.

ЄС закликає Україну до консенсусу в мовному питанні

Євросоюз сподівається, що ситуацію навколо ухвалення закону про мови в Україні буде вирішено на принципах "всеосяжної внутрішньої дискусії та широкого консенсусу".

Таку позицію офіційного Брюсселя оприлюднила Майя Косьянчич - прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон.

"Ми взяли до уваги ухвалення українським парламентом закону України "Про засади державної мовної політики". Ми переконані, що реформи в цій сфері мають бути впроваджені на принципах належної всеосяжної внутрішньої дискусії та широкого консенсусу", - йдеться в заяві, яку Косьянчич направила від імені Ештон.

У коментарі також акцентується увага на тому, що законопроект "Про засади державної мовної політики" було попередньо представлено до Венеціанської комісії Ради Європи, яка оприлюднила з цього питання свої висновки. "Серед іншого, Венеціанська комісія закликала до "справедливого балансу між захистом прав меншин, з одного боку, і збереженням державної мови як інтегруючого фактору в суспільстві, з іншого", - нагадала Косьянчич.

Водночас у заяві Косьянчич також підкреслюється, що в ЄС не можуть коментувати позицію різних політиків України, яка стосується ставлення до цього закону. "Ми закликаємо українські органи влади забезпечити непорушність права на вільні зібрання", - підкреслюється в заяві у зв'язку з протестними акціями, що почалися в Україні після ухвалення закону.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада України ухвалила закон "Про засади державної мовної політики". Опозиційні політичні сили звинуватили провладну парламентську більшість у значних порушеннях конституційних і регламентних норм напередодні та під час процедури голосування. Конфронтація навколо мовного закону призвела до акцій протесту в Києві й інших містах України, а голова Верховної Ради Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко заявили про відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram