ГоловнаПолітика

Яценюк: Янукович повинен знайти в собі мужність піти у відставку

Президент повинен призначити дострокові парламентські і президентські вибори, вважають в опозиції.

Яценюк: Янукович повинен знайти в собі мужність піти у відставку
Фото: Макс Левин

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк закликає Президента Віктора Януковича призначити одночасне проведення дострокових виборів парламенту і Президента.

Про це він сказав на прес-конференції.

"Щойно Янукович заявив про те, що він виступає за дострокові парламентські вибори. Іноді буває так, що опозиція підтримує Президента. З невеликим уточненням - в Україні повинні відбутися дострокові парламентські та президентські вибори", - сказав Яценюк.

За його словами, через ситуацію, що склалася навколо ухвалення мовного закону, фактично в Україні створено повноцінну та повномасштабну політичну кризу".

"Це не парламентська криза, як це сказав Янукович, що є основним винуватцем цієї кризи. Народ України не обирав Януковича на той обсяг повноважень, якими він сьогодні користується. Тому, якщо Президент знайде в собі силу і мужність визнати, що він привів країну до політичної кризи, політичної ізоляції, до того, що Україна стала буферною зоною між нашими російськими партнерами та Європейським Союзом, він повинен оголосити про проведення дострокових парламентських і президентських виборів", - заявив лідер "Фронту Змін".

У свою чергу один з лідерів опозиції Микола Томенко (фракція "БЮТ-Батьківщина") підкреслив, що опозиція готова в прямому ефірі обговорити з Януковичем умови проведення таких виборів.

"Ми як опозиція готові зустрітися в прямому ефірі з Президентом, щоб обговорити умови проведення цивілізованих демократичних одночасних парламентських і президентських виборів. Це єдиний цивілізований вихід із ситуації", - додав він.

Нагадаємо, Янукович допускає позачергові вибори Ради в разі її нездатності стабілізувати роботу.

3 липня Рада ухвалила закон про засади державної мовної політики, який передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні щонайменше 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Опозиційні сили відреагували на це початком акцій протесту, зокрема біля Українського дому в Києві, де увечері 3 липня сталася бійка між учасниками акції протесту і міліцією.

В ніч проти 4 липня біля Українського дому мітингували близько 500 осіб.

Вранці 4липня голова Ради Володимир Литвин і його заступник Микола Томенко заявили про відставку.

Парламентські вибори призначені на 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram