ГоловнаПолітика

Адвокат розповів Януковичу, як помилувати Тимошенко за 5 хвилин

Президенту потрібно лише змінити указ про порядок помилування.

Адвокат розповів Януковичу, як помилувати Тимошенко за 5 хвилин
Николай Титаренко
Фото: Макс Левин

Адвокат Юлії Тимошенко Микола Титаренко вважає, що у Президента Віктора Януковича достатньо повноважень, щоб звільнити екс-прем'єра протягом п'яти хвилин.

Про це повідомляє прес-служба БЮТ.

За його словами, Віктор Янукович "тиражує на весь світ брехню про те, що він не може звільнити Юлію Тимошенко".

"Огидно читати цинічні й відверто брехливі заяви Віктора Януковича про те, що він нібито хоче звільнити і помилувати Юлію Тимошенко, але не може. Питання помилування - справа п'яти хвилин", - підкреслив він.

На думку адвоката, "треба набратися мужності і змінити указ, яким керується президент у вирішенні питання про помилування".

За його словами, діючий указ про порядок помилування було видано самим Януковичем 2010 року, "коли режим почав кримінальне переслідування Юлії Тимошенко".

"Тому, за бажання, Президент може його змінити в будь-який час", - зазначив юрист.

Микола Титаренко вважає, що Віктор Янукович свідомо звузив коло осіб, які можуть просити про помилування.

"Віктор Янукович чудово розумів, що Юлія Тимошенко ніколи в житті не буде просити помилування, оскільки не вчиняла жодних незаконних дій, тому він змінив указ про порядок помилування і вивів з кола осіб, які можуть просити про помилування, рідних, захисників, громадські організації тощо", - зазначив адвокат.

Він також зазначив, що порядок здійснення помилування не містить положень, які б забороняли порушувати питання про помилування до закінчення розгляду справи в Європейському суді з прав людини.

За словами Титаренка, "в минулому (який діяв до 2010 року) указі зазначалося, що клопотання про помилування могли подавати не тільки засуджений, як це передбачено на сьогодні, але і його захисник, батьки, дружина або чоловік, діти, законні представники, громадські організації тощо. Єдиною умовою для такої подачі було те, що вирок мав набрати чинності".

"Згідно з Конституцією (ст.108), Президента наділено повноваженнями видавати укази і розпорядження і вносити в них зміни, тому Юлію Тимошенко може бути звільнено хоч завтра, повноважень для цього у Януковича достатньо, законодавчо визначених заборон з цього приводу не існує, а потрібна тільки політична воля", - зазначив юрист.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram