ГоловнаСвіт

За охорону Саркозі платники податків заплатять 700 тисяч євро

За законами Франції, екс-президентів країни охороняють протягом усього життя.

За охорону Саркозі платники податків заплатять 700 тисяч євро
Николя Саркози
Фото: РИА Новости

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі, який залишив пост у травні, вимагає, щоб його власну безпеку та безпеку його сім'ї забезпечували десять охоронців, кожен з яких коштуватиме платникам податків 72 тисячі євро на рік.

Безпеку екс-президента забезпечуватимуть знайомі йому охоронці - працівники спеціального підрозділу GSPR, відповідального за охорону першої особи держави.

За законами Франції, екс-президентів країни, так само як і екс-прем'єрів та колишніх міністрів внутрішніх справ, співробітники спеціальних підрозділів охороняють протягом усього життя. Видання зазначає, що число охоронців залежить виключно від особистості колишнього глави держави. Так, Валері Жискар д'Естен користується послугами всього двох охоронців, а безпеку Жака Ширака забезпечують шестеро співробітників GSPR.

"Ніколя Саркозі вже піддавався нападу і кілька разів отримував погрози на свою адресу. Саме цим пояснюється такий високий рівень захисту", - заявило неназване джерело газети, пов'язане із забезпеченням безпеки перших осіб держави.

Проте, прес-аташе Саркозі Веронік Ваше (Veronique Wache), підкреслила, що у вжитих заходах немає нічого особливого. Вона зазначила, що двоє з десяти поліцейських виконуватимуть обов'язки водія.

Ніколя Саркозі поступився посадою глави держави кандидату від опозиційної Соціалістичної партії Франсуа Олланду за підсумками виборів 6 травня. Олланд у другому турі обійшов Саркозі, отримавши 51,6% голосів виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram