ГоловнаПолітика

Янукович надав чинності новій редакції Воєнної доктрини

Нова редакція документа суттєво відрізняється від чинної досі Воєнної доктрини.

Янукович надав чинності новій редакції Воєнної доктрини
Фото: www.president.gov.ua

Президент України Віктор Янукович надав чинності новій редакції Воєнної доктрини України.

Про це йдеться в указі Президента №390/2012 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 8 червня 2012 року "Про нову редакцію Воєнної доктрини України", розміщеному на сайті Президента.

За структурою і змістом нова редакція документа істотно відрізняється від чинної редакції Воєнної доктрини.

По-перше, основною категорією доктрини визначено військовий конфлікт. Розглядаються його види, властивості, причини виникнення та дії держави для запобігання.

По-друге, єдиною загрозою національній безпеці України у воєнній сфері доктрина вбачає загрозу застосування військової сили. У документі вказано джерела та можливі прояви цієї загрози.

По-третє, у новій редакції Воєнної доктрини є окремий розділ, у якому визначено принципи та шляхи запобігання виникненню військовим конфліктам.

По-четверте, в документі сформульовано головну мету та пріоритети підготовки держави до збройного захисту національних інтересів. Головний акцент робиться на принципі оборонної достатності.

І, нарешті, в документі сформульовано погляди держави на застосування Україною військової сили в разі збройної агресії чи збройного конфлікту.

Основоположними принципами при цьому є незастосування першої військової сили, адекватність застосування військової сили масштабу збройної агресії (збройного конфлікту), а також дотримання норм міжнародного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram