ГоловнаПолітика

МНС визнало провал запровадження номера "112" до Євро

У міністерстві посилаються на недосконалість тендерних процедур.

МНС визнало провал запровадження номера "112" до Євро
Олег Цицак
Фото: mns.gov.ua

Міністерство надзвичайних ситуацій розірвало договір із Hewlett-Packard про постачання обладнання та послуг для запровадження системи екстреного виклику "112".

Про це на брифінгу в Міністерстві надзвичайних ситуацій повідомив голова комітету конкурсних торгів міністерства Олег Цицак, повідомляє прес-служба міністерства.

"Зважаючи на відсутність таких проектів у нашій країні за останні 20 років, українське законодавство і правила проведення державних закупівель виявилися недосконалими цього разу. Крім того, додатково до підписаної угоди необхідно було укласти близько 20 додатків: кошторис витрат і загалом, і щодо кожного етапу; календарний план реалізації проекту, специфікацію для кожного етапу і кожної системи тощо", - сказав він.

Голова комітету конкурсних торгів МНС додав, що в угоді була закладена необхідність узгодити протягом 5 днів із моменту підписання і зареєструвати в Державному казначействі сам договір з усіма додатками.

"Протягом 5 днів МНС і НР зробити це не змогли. Та форма участі інтегратора в проекті, яку регламентує українське законодавство, не спрацювала б. Тому ми домовилися не продовжувати роботу за цим контрактом в подальшому і відмовитися від нього", - сказав Цицак.

Цицак нагадав, що Система-112 мусила частково запрацювати в 4-х містах, які приймають Європейський футбольний чемпіонат. "Наразі Система-112 у Львові, Харкові, Києві та Донецьку функціонувати не буде, але це не означає, що не працюватиме телефонний номер 112", - сказав він.

Дзвінки, що надходять на цей номер, будуть автоматично переадресовані на Службу порятунку МНС України "101". Дзвонити громадяни України й іноземці зможуть з будь-якої точки України й отримають необхідну екстрену допомогу в тому регіоні, де перебувають, запевнив він.

"Цю послугу ми вводимо, розуміючи, що іноземці, які прибудуть до нашої країни на футбольний чемпіонат, орієнтуються на наявний у їхніх державах єдиний номер екстреної допомоги 112", - сказав Цицак.

Голова комітету конкурсних торгів МНС наголосив, що міністерство не відмовляється від запровадження Системи-112. Зараз воно готується до проведення нових тендерних процедур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram