ГоловнаЕкономікаДержава

Росія не має наміру відмовлятися від обмежень у торгівлі з Україною

У країні побоюються товарів "не найкращої якості" з України.

Росія не має наміру відмовлятися від обмежень у торгівлі з Україною
Фото: Макс Левин

Росія не може відмовитися від антидемпінгових заходів у рамках зони вільної торгівлі СНД щодо України, заявив голова комітету Держдуми Росії у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

"Якщо говорити про зону вільної торгівлі, то в березні планували синхронну ратифікацію в Держдумі та Верховній Раді, але досі це досьє (законопроект) не передали до ВР. Чому? Не влаштовують антидемпінгові заходи. А ми без них не можемо", - сказав Л. Слуцький.

"Уявіть собі, що завтра Україна підпише таку угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, і тоді залізні контейнери, свинина, яловичина не найкращої якості українського виробництва хлинуть на наш ринок. Ми повинні мати змогу вводити санкції", - додав він.

За словами Слуцького, коли йдеться про Росію та Україну, - це одна ситуація, але коли мова про те, що таких зон вільної торгівлі буде декілька, - це інше питання.

За його словами, товари, які виробляють в Україні та Євросоюзі, різної якості, тому на "цей випадок ми страхуємося суто теоретично".

Слуцький зазначив: якщо подивитися на досвід Азіатсько-Тихоокеанського регіону, де де-факто створено найбільшу на планеті зону вільної торгівлі, то там скрізь передбачено можливість введення антидемпінгових заходів, які ще не застосовували.

"Я розумію всі емоції і Банкової, і Кабміну, але думаю, ми прийдемо до спільного знаменника. Адже, м'яко кажучи, це не центральний пункт угоди про зону вільної торгівлі. Сподіваюся, це досьє найближчим часом буде передано до ВР і ратифіковано. ЗВТ однаково потрібна Україні та Росії", - сказав Л. Слуцький.

Нагадаємо, 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі (Росія) прем'єр-міністри країн-членів СНД підписали угоду про створення зони вільної торгівлі. Договір про ЗВТ підписали Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Не підписали документа Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Водночас було заявлено, що ці держави планують приєднатися до нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram