ГоловнаПолітика

Луценко 458 днів провів у камері "залякування"

Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив, що його перевели в камеру "готельного типу" після 458 днів перебування в камері "залякування".

Луценко 458 днів провів у камері "залякування"
Фото: Макс Левин

Про це засуджений політик заявив в інтерв'ю УНІАН.

"458 днів я провів у камері, яку Оксфордська енциклопедія тюрем визначає як в'язницю залякування ХІХ століття. 28 березня, завдяки міжнародному інтересу до справ українських політв'язнів, мене дійсно перевели в камеру готельного типу. Тут нормальне освітлення, дерев'яні ліжка, стіл, шафи для посуду і книг, повноцінний санвузол і відомий з "гепеушних" телекліпів "перехідний чайний сервіз Тимошенко", - сказав він.

Також він повідомив, що розповів "про все це шахрайство"

делегаціям Парламентської асамблеї Ради Європи і Freedom Hоuse, які навідувалися у Лук'янівське СІЗО.

"Звернув увагу на новий лінолеум, який поклали в коридорі рівно до показушної камери. Далі - звичайний столітній бруд іще царської тюрми, де "покращення нашого життя вже сьогодні" не чинне", - сказав Луценко.

"Делегація ПАРЄ просила показати ту камеру, де я, як і інші тисячі людей, перебував, а після відмови не брала участі в потьомкінсько-совкових іграх", - додав екс-міністр.

На запитання, чи переведуть його в стару камеру після від'їзду міжнародних спостерігачів, Луценко відповів: "Те саме в мене запитали і гості з ПАРЄ. Але я не знаю відповіді. Та й не дуже звертаю увагу на зовнішні умови".

"Хочу наголосити: я ніколи не скаржився на умови мого утримання, в Лук'янівському СІЗО є значно гірші камери. Проблема в іншому. Я оскаржую в Європейському суді з прав людини не умови, а незаконність арешту. І впевнений, що виграю цей позов", - заявив Луценко.

Нагадаємо, 28 березня, напередодні візиту представників ПАРЄ,

Луценка перевели в камеру з покращеними умовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram