ГоловнаПолітика

Іменем Азарова принижують школярів та журналістів

Микола Янович завжди вмів легко назвати чорне – білим. Але інформаційні маніпуляції також повинні мати якісь межі. Одна справа – розповідати про «рекордно-низьку» інфляцію, інша - принижувати конкретних дітей конкретної школи.

Іменем Азарова принижують школярів та журналістів
Фото: Макс Левин

Цього тижня LB.ua опублікував статтю Тетяни Чорновіл «Іменем Азарова». В публікації розповідалася, зокрема, ганебна історія «прихватизації» басейну школи №9.

За сприянням Миколи Азарова, на реконструкцію цього басейну були виділені чималі кошти з державного бюджету, але після закінчення ремонту басейн фактично став приватним і знаходиться під контролем пана Сергія Федоренка, відомого також в якості «масажиста Азарова».

Безкоштовні заняття з плавання для учнів школи №9, як це було до реконструкції, тут більше не проводяться. Хоча КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр», на балансі якого знаходиться басейн, приймало на себе відповідне зобов’язання перед Броварською міською радою.

Після виходу цієї статті прес-служба Кабміну написала в редакцію LB.ua гнівного листа:

«Публикация «ЛБ» о бассейне в Броварах – не отвечает действительности

Премьер-министр Украины Николай Азаров крайне возмущен публикацией на сайте «Левый берег», в которой утверждается, что он отобрал школьный бассейн средней школы № 9 в Броварах, чтобы самому в нем плавать.

Это абсолютная ложь. К сожалению, глава Правительства ни разу не «опробовал» бассейн, который действительно реконструирован при поддержке государственного бюджета. Да не просто реконструирован, а без преувеличения спасен от разрушения. Как и многие другие объекты и в Броварах, и в других городах и селах Украины. Например, на днях в поселке Томашполь Винницкой области наконец-то будет открыта средняя школа на 1300 учеников, которую начали строить в 1991 году и забросили в 1998. И только с прошлого года в долгострой вдохнули новую жизнь, будет отличная школа. Таких примеров в стране сотни.

Правительство Украины и дальше будет выделять средства на строительство школ, детских садов, больниц, бассейнов, спортзалов и стадионов.

Неправда и то, что ученики школы №9 лишены возможности заниматься в бассейне. Здесь занимаются и проходят оздоровительные процедуры и школьники, и дошкольники, и дети не только из Броваров.

Все это легко можно было установить, элементарно посмотрев расписание занятий в бассейне (фото прилагается) и действительно поговорив с людьми.

Далее: гордость Броваров – бассейн «Купава» – безусловно останется бассейном для тренировок наших спортивных надежд, базой для украинских параолимпийцев. Здесь заканчивается ремонт кровли, реконструкция, и вскоре это спортивное сооружение полноценно заработает по назначению, опровергая грязненькие потуги автора лживой публикации.

Таким образом, можно сделать вывод, что этой публикацией хотели преднамеренно опорочить Премьер-министра.

Пресс-служба Кабинета Министров Украины предоставляет для публикации на сайте «Левый берег» это официальное опровержение и фотографию реального расписания занятий в бассейне на текущую неделю.

В то же время сообщаем, что Премьер-министр поручил главе Броварской районной государственной администрации внести предложения по реконструкции других школьных бассейнов при участии местного и государственного бюджетов – Правительство эту очень важную для здоровья детей программу будет продолжать.

Пресс-служба КМУ»

Нажаль цей лист був підписаний просто «Прес-служба КМУ». Шкода, бо не зрозуміло, хто саме у прес-службі українського уряду дозволяє собі послуговуватися невідповідною для його посади лексикою, та не володіє державною мовою. Варто процитувати лише один пасаж з цього листа, щодо нашого журналіста: «грязненькие потуги автора лживой публикации».

Однак навряд чи пану Азарову буде незручно за працівників своєї прес-служби. В свій час, він особисто несправедливо звинувачував Тетяну Чорновіл у брехні. Мотив - цикл публікацій, що викривали родинний бізнес Азарова, побудований на ресурсах податкової служби. Автор навів достатньо доказів і документів, які підтверджують, що об’єкти, які були відчужені у ДПА, опинилися в управлінні рідного сина нинішнього голови КМУ. Втім, на прес-конференції Азаров назвав все це брехнею, не навівши, зрозуміло, жодних контраргументів. Хоча, пізніше визнав: таки його син та дружина дещо мають в Криму.

Однак, повернемося до "претензії" прес-служби Кабміну до публікації «Іменем Азарова».

Прес-служба Кабміну вважає, що Тетяна Чорновіл збрехала: «Неправда и то, что ученики школы №9 лишены возможности заниматься в бассейне. Здесь занимаются и проходят оздоровительные процедуры и школьники, и дошкольники, и дети не только из Броваров».

В басейні справді займаються діти різних навчальних закладів Броварів, автор цього і не заперечувала. Проблема в тому, що ці діти займаються в платних групах, хоча басейн, відремонтований за державний кошт, повинен був надавати можливість школі проводити безкоштовні заняття з плавання.

Фото: Тетяна Чорновіл

Причому вартість занять, як для міста Бровари, висока – 50 грн. за одну годину. Якщо абонемент - трохи дешевше, але не на багато. Для порівняння: в сусідньому з Броварами Борисполі плавання для дітей в чудовому приватному басейні готелю «Легена» коштує 20 грн. за годину.

Отже, автор не заперечує, що в басейні на платній основі займаються діти. То які тоді претензії прес-служби Кабміну?

Чи може прес-служба Кабміну просто не вірно сформулювала звинувачення?

Можливо, позиція Кабміну полягає в тому, що басейн виконує свої зобов’язання перед міською радою Броварів і перед учнями школи № 9 і проводить заняття для школярів безкоштовно?

Певно це якраз і мала на увазі прес-служба Кабміну, бо в підтвердження надал фото ніби-то розкладу занять в басейні, де фігурує не лише школа №9, а також школа №6 та Дитячо-юнацька спортивна школа.

Цей документ має бути дуже цікавим для батьків та директорів шкіл. Адже він доводить, що КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр» має зобов’язання перед школою. На практиці ж ці заняття не проводяться, бо батьки дітей про це не знають. Та тепер - з цим документом - батьки школярів та керівництво шкіл можуть вимагати у фактичного власника басейну ПП «Феско» безкоштовні заняття для учнів.

До цього чудового моменту басейн являв всім бажаючим інший розклад. Ось фото з сайту басейну ПП «Феско» -КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр».

Як бачимо, там, де в документі, що нам прислав Кабмін, зазначено заняття школярів, тут - білі прогалини.

Тетяна Чорновіл зателефонувала у КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр». Виявилося, в ці години можна без проблем записуватися на плавання будь-кому і в будь-якій кількості. (Розмова записана на диктофон).

– Об 11 годині в п’ятницю можна записатися поплавати у великий басейн? (в цей час за розкладом від Кабміну тут буцімто займається 9-та школа).

– Так, без проблем.

– А якщо нас буде багато, вистачить місця в басейні?

– Приходьте. Ранком у нас багато людей не буває.

Наступна бесіда (також підтверджена диктофоном) - з директором школи №6, яка - згідно "кабмінівського" розкладу, має заняття об 11 годині в середу.

Зателефонувала якраз в час, коли мали б тривати заняття.

– Ваші діти нині на заняттях в басейні біля 9-тої школи. Скажіть, ці заняття безкоштовні?

– Ні, немає ніяких занять. Наші діти туди не ходять, басейн вже давно приватизований. У минулому році діти ходили на заняття в басейн «Купава». Це були безкоштовні заняття, діти були такі щасливі. Зараз той басейн закрився на ремонт, тому наші діти нікуди не ходять.

– Але згідно розкладу басейну сьогодні плаває ваша школа.

– Може це якийсь гурток спортивний, але безплатних занять ми не маємо, ви щось плутаєте.

Також в "розкладі Кабміну" значаться заняття для ДЮСШ (Дитячо-юнацька спортивна школа). Їм ніби-то призначено в середу на 17 годину. Прогнозовано, на запитання щодо можливості поплавати в цей час, в басейні відповіли: приходити в будь-якому товаристві, ніяких груп в басейні не буде.

До речі, в Броварах є Броварське училище фізичної фізкультури, де є відділення плавання. Тетяна Чорновіл зателефонувала в це училище дізнатися, може басейн біля 9-тої школи дав можливість тренуватися юнакам, поки на реконструкцію закрита «Купава». Але там заявили, що училище цим басейном не користується, а діти їздять на заняття аж за межі Броварів. Ця розмова також записана на диктофон.

Фото: brovari.com.ua

Отже, немає ніяких фактів, які би підтверджували, що заклад, на який пішло бюджетне фінансування в розмірі 13 млн. грн., проводить безкоштовне оздоровлення дітей.

Хоча, може, існують окремі обрані діти, що займаються безкоштовно за тим розкладом, що надав Кабмін? В такому разі просимо деталізувати, хто займається в ті часи в басейні, які закріплені за школами №9, №6 та ДЮСШ.

Можновладці в Україні звикли принижувати журналістів. Але навіть, якщо назвати журналіста «грязним», від того правда не стає брехнею, вона все одно знайде дорогу до людей.

Зокрема, якщо хто з читачів хоче перевірити автора - не обов’язково навіть їхати в Бровари, можна просто подивитися в інтернеті офіційний сайт Київської обласної ради, де комунальний басейн названий приватним.

Цитуємо новину за 2 листопада 2011 року з цього сайту: «Бровари завжди були центром підготовки українських плавців. Зараз у місті працює лише один басейн поблизу ЗОШ №9, та й той приватний. Це призвело до того, що спортсмени відділення плавання Броварського вищого училища фізичної культури вимушені їздити в інші місця, а плавці ДЮСШ №1 взагалі не тренуються».

Отже навіть офіційний сайт органу влади (!) підтверджує: ніяких занять для ДЮСШ басейн "масажиста Азарова" (Сергій Федоренко є також керівником Партії Регіонів у Броварах, депутатом міської ради, керівником земельної комісії, очолює фракцію Партії Регіонів у міській раді, на додачу - радником прем’єр-міністра Миколи Азарова) не проводить.

У підсумку: прес-служба Кабінету Міністрів надала LB.ua для публікації або фальшивий розклад занять в басейні, або такий, що мав би виконуватися, але не виконується.

Тим паче, що прес-служба Кабміну визнала, що басейн «действительно реконструирован при поддержке государственного бюджета. Да не просто реконструирован, а без преувеличения спасен от разрушения». Все це дає нам зайвий привід вимагати, щоб басейн проводив безкоштовні заняття для дітей.

А що ж до образи честі та гідності автора публікації, то Тетяна Чорновіл прийме вибачення у вигляді налагодження безкоштовних занять для школярів 9-ї школи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram