ГоловнаПолітика

Выступление Виктора Януковича на открытии сессии ВР

Шановні колеги! В країні другий рік вирує економічна криза, управлінський безлад та беззаконня. Багато попередніх оцінок, на жаль, справджуються. Ця влада дійсно вже перетворила Україну на піратський корабель із заручниками, але - без капітана, без руля і без вітрил.До чого довели країну її нинішні вожді своїми «економічними проривами» та «кроками назустріч людям»?

Выступление Виктора Януковича на открытии сессии ВР

Державний механізм зруйновано. Як кажуть, хто в ліс, а хто по дрова. Глава держави фактично усунувся від керівництва держави. Лише обмежується заявами та прес-конференціями. Коаліція - фікція, фантом. Водночас, влада сконцентрована в руках Уряду, в якому фактично все вирішується в одному кабінеті.

В мене немає ніяких сумнівів, що ручне адміністративне управління, наступ на бізнес і економічні свободи, безсистемність дій, диктат і відверта самореклама - це прямий шлях до нового культу особи. І все це відбувається на наших очах. За таких умов, судова система, правоохоронні органи перетворюються на сліпе знаряддя виконання політичних замовлень влади. Ми всі бачимо, що відбувається із банками, гривнею, реальним сектором економіки. Замість реальних дій і антикризових програм, у боротьбі із кризою Кабінет Міністрів використовує - гіпноз для населення та наркоз для економіки.

Обрана стратегія, яку дехто вважав безпрограшною: перечекати, відкупитись від кризи, за рахунок нарощення внутрішніх і зовнішніх боргів, сподіваючись на покращення у майбутньому. Ця стратегія є хибною і дуже небезпечною для України. Національна економіка практично повністю паралізована. Спад промислового виробництва складає більше 30%, а падіння ВВП - більше 20%. У критичному стані перебувають бюджетно-фінансовий та банківський сектор. Національна валюта за один календарний рік знецінилась майже вдвічі.

Ми маємо багато прикладів з історії нашої країни. Як і в 90-ті, коли пани Ющенко і Лазаренко створили бюджетну піраміду ОВДП, так і в цьому році Тимошенко та керівництво НБУ побудували нову піраміду. Але її масштаб і загрози набагато серйозніші, аніж це було 12 років тому.

Українці повинні знати, що сьогодні кошти витрачаються з бюджетів 2010, 2011 і наступних років. Гірники, металурги, машинобудівники, лікарі та вчителі отримують зараз пусті обіцянки.Такого цинізму і лицемірства не було в українській політиці за всі 18 років незалежності!

Крім того, Уряд намагається пережити кризу, йдучи по світу з протягнутою рукою. Країну закладено в борг, і не один раз. У наших дітей та онуків вкрадено і розтринькано десятки мільярдів гривень. І все це - під фанфари і з посмішкою на телеекранах.

Шановні громадяни України! Шановні народні депутати!

Я заявляю, що всі розмови влади про нинішню світову фінансово-економічну кризу - це фіговий листок, який прикриває більш глибоку і серйозну проблему. Зараз питання стоїть принципово: врятувати країну і відбудувати заново державу, чи продовжити дрейф у напрямку занепаду та руйнації. Вже стало цілком зрозумілим, що очікувати від нинішньої влади будь-яких антикризових програм просто не має сенсу. Майже рік країна знаходиться у кризовому стані, а Уряд не зміг запропонувати суспільству та Верховній Раді жодного системного документу.

Ми вважаємо, що далі це тривати не може. Тому ми ініціюватимемо створення Національного антикризового центру на базі Опозиційного уряду.

 Перше і головне сьогодні - допомогти подолати кризу українським громадянам. В цьому питанні ми не допустимо жодних політичних спекуляцій. Ми наполягаємо на збільшенні мінімальної заробітної платні та мінімальної пенсії.

Друге. Не можна допустити колапсу бюджетно-фінансової системи країни. Потрібен жорсткий парламентський контроль за кожним кроком уряду.  Ми вимагаємо від Уряду вже на цьому тижні надати депутатам об´єктивну та повну інформацію щодо стану виконання державного бюджету, бюджетів національних компаній. Також вимагаємо надати інформацію щодо структури і обсягу запозичень на внутрішньому та зовнішньому ринках, оприлюднити плани щодо термінів та джерел їх погашення.

Нас втягують у нове протистояння. Президент ініціював обговорення своїх пропозицій щодо Конституції, проігнорувавши всі наробки і пропозиції парламентарів, пішовши в обхід Верховної Ради. Тому нам треба повернутися до створення парламентської конституційної комісії, визначити терміни її роботи, поставивши за мету узгодження проекту змін до Основного закону. І припинити цю кампанійщину за кілька місяців до виборів.

 Шановні депутати!

1 вересня - День знань, і ми дякуємо сьогодні усім педагогам за їхню працю і відданість своїй професії. Але цього року 1 вересня ми відзначаємо ще одну дату - 70 років початку Другої світової війни. Прошу вас, шановні народні депутати, вшанувати пам´ять жертв війни хвилиною мовчання.

Дякую.

Видеоотрывок выступления В.Януковича смотрите здесь

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram