ГоловнаЕкономікаДержава

ФДМ заявив про ризик зриву "малої" приватизації, МЕРТ заперечує

МЕРТ має намір підняти це питання на засіданні Кабміну.

ФДМ заявив про ризик зриву "малої" приватизації, МЕРТ заперечує
Фото: obozrevatel.ua

В.о. голови Фонду державного майна Віталій Трубаров заявляє про ризик зриву "малої" приватизації через Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Відсутність порядку визначення додаткових умов продажу - це найважливіше питання, оскільки понад 60% підприємств будуть виставлятися на продаж саме з умовами. А на сьогодні цей нормативний документ відсутній", - повідомив Трубаров.

За його словами, Кабмін визначив відповідальним за підготовку цих документів МЕРТ.

"Відсутність порядку унеможливить виставлення на продаж цих підприємств", - додав Трубаров.

Також, за його словами, невирішеним залишається питання продажу через електронну торгову систему пакетів акцій в статутних капіталах державних компаній, оскільки програмне забезпечення ДП "ProZorroПродажі" не передбачає форму введення для інформації про пакети акцій.

ФДМ офіційно звернувся до Кабінету міністрів, в МЕРТ і ДП "ProZorroПродажі" з проханням невідкладно усунути ці проблеми.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов заперечує наявність будь-яких причин для зриву "малої" приватизації. Про це він заявив в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Для мене це виглядає підозріло, що за день до того початку "малої" приватизації Фонд одночасно знаходить так багато причин того, що приватизація початися не може", - сказав Нефьодов.

"Раніше у Фонді говорили, що не можуть щось зробити, оскільки ми не завершили акредитацію електронних майданчиків. Ми її завершили. Більше немає пояснень, чому активи "малої" приватизації не заводяться в систему. Однак пан Трубаров вирішив у Фейсбуці написати, що йому ще якісь документи потрібні", - сказав перший заступник міністра.

За словами Нефьодова, продаж з додатковими умовами може бути застосовано до одиничних об'єктів.

"У нашому розумінні додаткові умови можуть бути застосовані до одиничних об'єктів. Таких ми поки ще не бачили. Якщо побачимо якісь об'єкти, які потрібно продавати зі специфічними умовами, тому що це стосується, наприклад, екології, тоді будемо якісь умови додавати. Але щодо того, що 60% об'єктів будуть йти з додатковими умовами, я ніяк інакше, ніж спробою не продати жоден об'єкт і залишити все як є, пояснити не можу. Якщо ми будемо продавати кожну лазню або кожен непрацюючий завод з 35 сторінками додаткових умов - значить, у нас така політична воля проводити "малу" приватизацію", - додав він.

Нефьодов також наголосив, що МЕРТ має намір піднімати це питання на засіданні Кабінету міністрів.

Нагадаємо, в травні стартував пілотний проект малої приватизації через систему ProZorro.

5 липня перші 10 електронних майданчиків отримали акредитацію для проведення "малої" приватизації. Згідно із законодавством "мала" приватизація передбачає продаж об'єктів державної або комунальної власності, вартість якої не перевищує 250 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram