ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада прийняла закон про незалежні наглядові ради в держбанках

Замість п'яти осіб у наглядову раду будуть входити дев'ять.

Рада прийняла закон про незалежні наглядові ради в держбанках
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на ранковому пленарному засіданні в четвер ухвалила законопроект №8331-д про реформу корпоративного управління державними банками. За нього проголосували 263 народних депутати.

20 березня парламент відмовився підтримати урядовий законопроект №7180 про особливості управління державними банками. Ухвалення закону було необхідне для виконання нової стратегії управління державними банками. Протягом поточної парламентської сесії внесення на розгляд цього самого законопроекту неможливе, у зв'язку з чим зареєстровано новий законопроект №8331.

Він пропонує відмовитися від формування наглядових рад Ощадбанку і Укрексімбанку представниками президента, парламенту і уряду (по 5 осіб), оскільки це робить держбанки залежними від політиків і їх впливу. Проектом пропонують статтю 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність" викласти в новій редакції, якою, зокрема, передбачено, що наглядова рада державного банку складається з 9 членів, з яких 6 членів повинні бути незалежними, а 3 члени - представниками держави пропорційно від Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

Також проект визначає перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави в наглядовій раді державного банку.

Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради державного банку Кабінет Міністрів утворює конкурсну комісію, до складу якої входять три представники від Президента, три представники від Кабінету Міністрів і один представник парламенту. Законопроект №7180 передбачав створення незалежних наглядових рад у державних банках. Законопроект передбачав, що наглядова рада державного банку буде складатися із семи членів, з яких п'ять повинні бути незалежними, а два члени - представниками держави. Він також визначав перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради і представники держави в наглядовій раді державного банку.

Крім того, проектом також пропонувалося внести доповнення до Кримінального кодексу, встановивши відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб державного банку.

Цей законопроект був у списку 35 проектів, визначених прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом як "весна реформ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram