ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" готує позов до "Газпрому" у зв'язку з невиконанням рішення арбітражу

"Нафтогаз" почав процедуру примусового виконання рішення в Європі.

"Нафтогаз" готує позов до "Газпрому" у зв'язку з невиконанням рішення арбітражу
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

НАК "Нафтогаз України" готує новий позов проти "Газпрому" у зв'язку з відмовою російської компанії виконувати рішення міжнародного арбітражу.

Про це повідомив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко єврокомісару з питань конкуренції Маргрете Вестагер, йдеться на сайті української компанії.

Вітренко розповів єврокомісару про реакцію "Газпрому" на остаточне рішення Стокгольмського арбітражу, яке серед іншого зобов'язує російського монополіста відшкодувати "Нафтогазу" збитки на суму 2,6 млрд доларів і відновити постачання газу в Україну на нових умовах.

Оскільки "Газпром" відмовляється виконувати рішення арбітражу, "Нафтогаз" почав процедуру примусового виконання рішення в Європі і готує новий позов про відшкодування збитків, зумовлених невиконанням рішень арбітражу з боку "Газпрому".

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у спорі компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, тож "Нафтогаз" мав отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди у 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік або платити за недопостачені обсяги.

Росія з цим рішенням не погодилася і подала скаргу у шведський Апеляційний суд округу Свеа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram