ГоловнаЕкономікаБізнес

Мін'юст подав позов до "Київенерго" на 54 млн грн у справі "Золотого мандарина"

Держава вимагає компенсувати суму, виплачену за рішенням ЄСПЛ.

Мін'юст подав позов до "Київенерго" на 54 млн грн у справі "Золотого мандарина"
Фото: rbc.ua

Міністерство юстиції подало позов до ПАТ "Київенерго", в якому вимагає відшкодування 54,18 млн грн збитків, завданих державі.

Про це повідомила прес-служба Господарського суду Києва, який розглядатиме це провадження.

Позовні вимоги обґрунтовані виплатою з державного бюджету на виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "ТОВ "Золотий Мандарин Ойл" проти України". Міністерство юстиції вважає, що "Київенерго" зобов'язана компенсувати цю виплату.

Підготовче засідання у справі призначено на 25 січня.

Нагадаємо, в 2000-х роках "Золотий мандарин" передав "Київенерго" на зберігання мазут, який пізніше не змогла повернути. Компанія "Золотий мандарин" дійшла до ЄСПЛ і отримала рішення про компенсацію. Мін'юст розглянув цю ситуацію, і в 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін (зараз - представник Президента в Криму) підписав документ про врегулювання спору. ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії "Золотий мандарин", зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів щодо повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету.

Виплатою зацікавилося Національне антикорупційне бюро, яке на початку грудня провело обшуки в приміщенні Мін'юсту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram