ГоловнаЕкономікаБізнес

ВГСУ залишив чинною заборону на нічний продаж алкоголю в Києві

Рішення зберігає статус-кво в суперечці між АМКУ та Київрадою.

ВГСУ залишив чинною заборону на нічний продаж алкоголю в Києві
Фото: wikipedia.org

Вищий господарський суд України 25 липня виніс рішення з приводу спору між Антимонопольним комітетом і Київською міською радою, який стосується заборони на продаж алкоголю в магазинах с 23:00 до 10:00.

Антимонопольний комітет наполягав, що Київрада порушила законодавство про захист економічної конкуренції. На його думку, рішення, що обмежує продаж алкоголю, - це не передбачена законами України заборона і обмеження самостійності підприємств у питанні реалізації товарів.

10 квітня 2017 року позицію АМКУ підтримав Господарський суд Києва, 6 червня - Київський апеляційний господарський суд. Однак Вищий господарський суд вніс зміни в резолютивну частину рішення суду першої інстанції, які фактично залишають заборону чинною.

ВГСУ своїм рішенням скасував зобов'язання Київради скасувати рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час, але підтвердив необхідність виконання Київрадою приписів АМКУ про захист конкуренції на ринку (тобто фактично скасувати заборону на продаж алкоголю).

У Київській міській раді вважають, що в АМКУ немає повноважень змусити колегіальний орган скасувати своє рішення. Депутат Владислав Михайленко заявив "Українським новинам", що рішення Київради може бути скасоване тільки іншим рішенням Київради, яке необхідно підготувати і винести на голосування.

Начальник управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради Володимир Слончак у коментарі "Інтерфаксу-Україна" заявив, що рішення ВГСУ прийнято на користь Київради. "Ми виграли суд. Рішення прийнято на нашу користь, і ми не зобов'язані скасовувати заборону на продаж алкоголю в нічний час", - заявив він.

Заборона на продаж алкоголю вночі діє в Києві з осені 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram