ГоловнаЕкономікаДержава

За останній рік державні землі здавалися в оренду вдвічі дорожче, ніж приватні, - Мартинюк

В абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою, вважає заступник міністра.

За останній рік державні землі здавалися в оренду вдвічі дорожче, ніж приватні, - Мартинюк
Максим Мартынюк

Держгеокадастр узагальнив дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році. В середньому в Україні громадяни-власники паїв в 2016 р. отримали 1093,4 гривень за гектар. Станом на 1.01.2016 цей показник становив 862 грн/га. Найвища орендна плата - в Полтавській (2243,2 грн/га), Черкаській (2115,5 грн/га) і Харківській (1603 грн/га) областях. Найдешевше користування землею було в Київській (533,4 грн/га), Закарпатській (596 грн/га) та Тернопільській (672,3 грн/га) областях. Загальна площа цієї категорії сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,5 млн га.

«Середня орендна плата за рік зросла на 27%. Це дуже непоганий показник динаміки, проте в абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою і не зіставна з доданою вартістю, яку генерує земля», - зазначив Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України.

У частині державних земель середня вартість оренди значно зросла після запровадження практики передачі ділянок в користування через механізм аукціонів. Середня орендна плата переданих на конкурентних засадах ділянок земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1.01.2017 склала 2249,8 грн/га.

«У середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду майже вдвічі дорожче, ніж приватні, - наголосив Максим Мартинюк. - Це абсолютно нетипове для держсектора перевищення в ефективності приватних власників пояснюється впровадженням загальної практики передавання земель у користування виключно на відкритих земельних торгах». 

Орендна плата за землі державної власності, переданих у користування на безконкурентних засадах за договорами минулих періодів, за його словами, становила всього 952,5 грн/га. Держгеокадастр ініціював перегляд договорів для приведення умов користування держземлі до середніх на ринку.

Одним із драйверів зростання вартості оренди приватних сільгоспземель може стати відкритий ринок землі в Україні, який створить альтернативу для власника ділянки і зробить земельні відносини в державі більш конкурентними. На думку економіста IMF Group Ukraine Михайла Кухара, таке зростання орендних ставок на держземлі є прямим наслідком впровадження нового типу електронних аукціонів на права оренди Мартинюком в минулому році.

"Коли всі зацікавлені фермери мають до них абсолютно вільний доступ, а ціна формується прозоро у всіх на моніторах, то виходить, що просто нікому і ні за що платити хабарі", - зазначив економіст, назвавши "земельні аукціони Мартинюка" одним з кращих прикладів подолання корупції в земельній сфері за минулий рік не силовими, а економічними методами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram