ГоловнаЕкономікаБізнес

Профспілки заявили про загрозу зупинки заводів через блокування залізниці на Донбасі

Мова про ГЗК, меткомбінати, феросплавні та коксохімічні заводи.

Профспілки заявили про загрозу зупинки заводів через блокування залізниці на Донбасі
Авдеевский коксохим
Фото: Макс Левин

Блокування залізниці на Донбасі призведе до зупинок українських заводів, втрати робочих місць і падіння курсу гривні.

Про це йдеться в листі на адресу президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, голови РНБО Олександра Турчинова від голів федерацій і профспілок металургів і гірників.

"Блокування, спрямоване на припинення співпраці з неконтрольованою територією, в першу чергу, негативно позначиться на економіці України. Припинення залізничного сполучення з тимчасово непідконтрольними територіями призведе до зниження, а в деяких випадках і до повної зупинки виробництва на підприємствах гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Це гірничо-збагачувальні та металургійні комбінати, феросплавні та коксохімічні заводи. Частина з них розташована на українській території, частина - на окупованій, але всі вони працюють в українській юрисдикції і платять податки в бюджет України", - цитує лист Телеканал 112.

Автори листа також заявляють, що більшість підприємств, які постраждали через блокаду, експортно-орієнтовані, одержувана від продажу їх продукції виручка допомагає підтримувати курс національної валюти. Не меншої шкоди також може бути завдано залізничній і портовій інфраструктурі, оскільки підприємства ГМК є найбільшими вантажовідправниками.

"Скорочення експорту української продукції може призвести до погіршення торгового балансу, девальвації національної валюти і чергового зростання цін, а також втрати ринків збуту, які швидко будуть завойовані іншими постачальниками, що спричинить ще більше зубожіння основної частини населення", - йдеться в листі.

За словами авторів, блокування загалом завдасть серйозного збитку українській державі, незважаючи на нібито благі наміри, задекларовані його організаторами.

"З огляду на гостроту ситуації і масштаб потенційних негативних наслідків, звертаємося до вас із закликом вжити необхідних заходів у межах ваших повноважень для відновлення роботи залізничного транспорту України та вантажоперевезень між українськими промисловими підприємствами", - резюмують автори листа.

Як повідомляли, на Донбасі заблоковані залізничні перегони Світланове-Шипілове (з 25.01.2017) та Курдюмівка-Артемівськ (з 02.02.2017).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram