ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономрозвитку повідомило про зниження рівня тіньової економіки

У тіні перебуває 38% від офіційного ВВП.

За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в першому півріччі 2016 року рівень тіньової економіки склав 38% від офіційного ВВП, що на 4 процентних пункти менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.

Про це йдеться в звіті, який підготував Департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку.

Відзначається, що детінізація викликана такими факторами:

  • закріплення відносної макроекономічної стабільності (інфляція за перше півріччя становила 4,9% проти 40,7% у відповідний період 2015 року; девальвація обмінного курсу гривні при цьому становила 6,5% в порівнянні зі збільшенням в 1,4 рази в січні-червні 2015 року);
  • поліпшення бізнес-клімату внаслідок дотримання політики дерегуляції та оптимізації функціонування державного сектора економіки з метою підвищення його ефективності (згідно з рейтингом Doing Business-2017 Україна зайняла 80 місце серед 190 країн; в рейтингу Doing Business 2016, уточненому відповідно до методології, застосованої в цьому році, Україна посідала 81 місце серед 189 країн);
  • поступове відновлення і формування нових міжгалузевих зв'язків в економіці;
  • початок процесів детінізації на ринку праці внаслідок зниження єдиного соціального внеску.

Водночас, відзначає Міністерство, процес детінізації стримується нерозв'язаними й досі проблемами, які негативно позначаються на показниках розвитку економіки країни загалом. Це, зокрема, продовження тенденції до скорочення обсягів кредитування корпоративного сектора, збереження низької зовнішньоекономічної кон'юнктури, введення імпортних і транзитних обмежень Російською Федерацією.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі підрахувало, що рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році становив 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram