ГоловнаЕкономікаБізнес

В експорті лісу Україна буде відповідати стандартам світової торгівлі, - Кубів

Рішення про скасування мораторію на експорт лісу ухвалюватиме Верховна Рада.

В експорті лісу Україна буде відповідати стандартам світової торгівлі, - Кубів
Степан Кубив
Фото: kp.ua

Кабінет Міністрів направив до Європейської комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини за принципами відкритого ринку і виконання угод з Євросоюзом. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів після обговорення Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Києві.

"Цей фундаментальний документ повинен, по-перше, повністю захищати принципи і стратегію розвитку лісової галузі України, по-друге, ми говоримо про ланцюг доданої вартості, тобто про переробку, третє - питання принципів ЄС, які свідчать про принципи відкритості ринку і виконання умов. Якщо це все буде погоджено, в підсумку ми отримаємо якісний документ", - заявив Степан Кубів.

За словами першого віце-прем'єр-міністра, документ розробляли представники міністерств економічного розвитку і торгівлі, аграрної політики і продовольства, фахівці лісової галузі та промисловці й підприємці переробної галузі. Пропозиції уряду розглядали в комітеті Верховної Ради з питань економічної політики, після чого направили європейським експертам.

"Документ необхідно, по-перше, продискутувати. Друге, експерти повинні дати плюс. Третє, підсумкова дискусія повинна відбутися на майданчику Верховної Ради. І по-четверте, цей документ повинен відповідати вимогам уже підписаних документів України з ЄС", - зазначив Степан Кубів.

Він також уточнив, що рішення про скасування мораторію на експорт лісу буде прийматися у Верховній Раді.

"Якщо документ буде фундаментально опрацьований, отже, його буде прийнято, - зазначив Степан Кубів. - Україна повинна бути країною в стандартах світових норм. Це буде правильно".

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада затвердила закон про 10-річну заборону експорту лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді. Мораторій на вивезення кругляка, крім сосни, діє з 1 листопада 2015 року, а на деревні породи сосни заборону буде введено з 1 січня 2017 року.

За словами голови представництва Європейського Союзу в Україні Г'ю Мінгареллі, скасування заборони на експорт лісу є умовою отримання Україною макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро.

За скасування мораторію виступають і експерти. Під час круглого столу "Експорт лісу: у пошуках компромісу", який відбувся минулої п'ятниці в Києві, вони назвали головними загрозами заборони на вивезення лісу-кругляка інвестиційну непривабливість, браконьєрські вирубки, занепад лісгоспів і втрату якості української деревини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram