ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна втратила $400 млн через проблеми з транзитом товарів через Росію

За півроку експорт до Казахстану скоротився на 45,5%.

Україна втратила $400 млн через проблеми з транзитом товарів через Росію
Фото: perevozim.ru

Втрати України через проблеми з транзитом товарів територією Росії в 2016 році становитимуть 400 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки України.

"У результаті введення Російською Федерацією з початку 2016 року обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ у треті країни загальне скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі цього року становило 35,1% (у тому числі в Казахстан на 45,5%). Загалом втрати експорту товарів до Казахстану (річні) та Киргизстану (за другу половину року) оцінюються в обсязі близько 0,4 млрд доларів США, що сформує додаткові втрати ВВП у розмірі 0,3%" , - сказано в ньому.

Мінекономіки підтвердило, що Україна почала процедуру оскарження в СОТ транзитних обмежень, введених Росією.

Зараз вона перебуває на першій стадії, яка дає 60 днів на "мирне" врегулювання, тобто на вирішення проблеми під час консультацій. Через 60 днів позивач має право вимагати формування арбітражної групи, яка буде приймати рішення.

Нагадаємо, 1 січня 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан. З 1 липня обмеження поширено і на Киргизстан.

У документі йдеться, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану та Киргизстану через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі. Таке обмеження пояснюється припиненням дії зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram