ГоловнаЕкономікаФінанси

Транш МВФ відправлять у резерви НБУ

Надходження грошей очікується протягом кількох днів.

Транш МВФ відправлять у резерви НБУ
Фото: Макс Левин

1 млрд доларів, який МВФ вирішив виділити Україні в рамках третього траншу, буде спрямовано на збільшення міжнародних резервів Національного банку.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Надходження траншу в Україну Нацбанк очікує протягом декількох днів.

Сума третього траншу становить 716.11 спеціальних прав запозичення (СПЗ), або близько 1 млрд доларів США в еквіваленті. Більшу його частину України отримає в СПЗ, решту - в міжнародних валютах.

"Також схвалення Радою директорів МВФ другого перегляду програми - це позитивний сигнал для України, адже він відкриває можливості для отримання іншого пов'язаного фінансування. Зокрема, Україна може отримати 1 млрд дол. США від розміщення єврооблігацій під гарантії Міністерства фінансів США, а також залучити 600 млн євро від Єврокомісії", - додали в НБУ.

За умови отримання цих коштів, а також залучення наступного, четвертого, траншу від МВФ у розмірі 1,3 млрд доларів, міжнародні резерви, за прогнозами НБУ, до кінця року можуть вирости з 14,1 млрд доларів до 17,2 млрд доларів.

Нагадаємо, в ніч на 15 вересня виконавча рада МВФ прийняла рішення виділити Україні третій транш за програмою кредитування. При цьому фонд дозволив Україні відступити від критеріїв виконання програми, пов'язаних з обсягом міжнародних резервів, із заборгованостями із зовнішніх платежів і обмеженнями на валютному ринку.

У квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, після чого перерахував два транші - на $3,19 млрд і на $1,39 млрд. У 2015 році замість програми stand by була розпочата програма EFF (триває довше).

Востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Остання місія фонду працювала в Україні з 10 по 18 травня 2016 року, після чого заявила, що фонд розгляне виділення Україні чергового траншу в липні. Однак збори ради директорів було відкладено аж до середини вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram