ГоловнаЕкономікаДержава

Україна рік не вела реєстру викидів парникових газів, забувши заплатити за нього

Це ставить під загрозу гроші з кіотських угод.

Україна рік не вела реєстру викидів парникових газів, забувши заплатити за нього
Фото: Макс Левин

Україна протягом останнього року не вела реєстру викидів парникових газів, який є частиною зобов'язань за Кіотським протоколом, забувши заплатити технічному адміністратору компанії "Софтлайн". Про це пише видання Ліга.net.

До 2015 року договір на обслуговування реєстру підписували з Держекоінвестагентством, але після його ліквідації ця функція перейшла до Мінекології, яке не заплатило. У результаті 8 серпня 2015 року "Софтлайн" відключив реєстр викидів парникових газів.

У результаті 21 червня 2016 року в Бонні експерти ООН зафіксували, що Україна фактично не виконує умов Кіотського протоколу. А у вересні на черговому засіданні в Бонні може буде прийнято остаточне рішення про порушення Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань.

Щоб не допустити цього, "Софтлайн" має намір перезапустити реєстр "на волонтерських засадах" і чекати на підписання договору і оплати. Також компанія згодна, щоб міністерство перенесло реєстр на інший хостинг-майданчик.

Україна продає квоти на викиди вуглекислого газу іншим країнам, якщо сама їх не використовує. Умови регулюються Конвенцією ООН про зміну клімату (Кіотський протокол). Україна веде облік викидів у спеціальному реєстрі і звітує на зустрічах у комітеті ООН. Ця інформація використовується для розрахунку квот. Найбільшою для України є угода про продаж квот з Японією - на $800 млн. У рамках домовленостей Японія, зокрема, постачала автомобілі Toyota Prius, які використовує Національна поліція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram