ГоловнаЕкономікаДержава

Можлива затримка з траншем МВФ не загрожує економіці України, - Белан

Економіст пов'язує скорочення суми траншу зі слабкою роботою Верховної Ради.

Можлива затримка з траншем МВФ не загрожує економіці України, - Белан
Фото: Макс Требухов

Учора спікер МВФ Джеррі Райс заявив про можливе перенесення рішення ради директорів Фонду стосовно України на серпень (хоча ймовірність прийняття рішення в липні все ще залишається). При цьому він сказав, що для цього рішення всі необхідні закони Верховна Рада України вже прийняла.

"Заява представника МВФ підтверджує раніше озвучену інформацію, що в результаті переговорів початковий список обов'язкових законопроектів скорочено, очевидно, в обмін на зниження суми третього траншу до 1 млрд доларів США з 1,7 млрд", - коментує цю інформацію Олена Белан, головний економіст Dragon Capital.

Економіст також додала, що на тлі поступового відновлення української економіки, зростання валютних резервів Нацбанку і сприятливої зовнішньої кон'юнктури скорочення суми траншу і можлива його затримка до серпня не становлять загрози для економіки або фінансових ринків України.

"Схвалення наступного траншу МВФ розблокує кредитну гарантію уряду США в розмірі 1 млрд доларів. Крім того, Україна може розраховувати на 0,6 млрд євро макрофінансової підтримки від ЄС. Хоча для їх отримання потрібно прийняти додаткові законопроекти, що, найімовірніше, затримає надання цих коштів до осені, коли Рада повернеться з літніх канікул", - сказала Белан.

Також вона ще раз допустила, що після отримання цих коштів у співпраці з міжнародними кредиторами настане довга пауза, перш за все, через відсутність підтримки непопулярних реформ в українському парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram