ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада підвищила поріг для отримання дозволу АМКУ на концентрацію

Депутати спростили здійснення угод M&A.

Рада підвищила поріг для отримання дозволу АМКУ на концентрацію
Фото: ain.ua

Верховна Рада у вівторок прийняла законопроект №2168а, який підвищує поріг для угод злиття і поглинання, після якого вони підлягають контролю Антимонопольного комітету. За нього проголосували 287 народних депутатів.

Формальний дозвіл комітету вимагає великої паперової роботи, яка затягується на тижні, що додає адміністративних перепон і обтяжує бізнес.

Тому Рада вирішила переглянути положення закону "Про захист економічної конкуренції" і ввести дворівневу модель контролю за концентраціями.

Тепер дозвіл АМКУ буде обов'язковим для угод M&A українських компаній із сукупним річним оборотом або сумарною вартістю активів усередині країни понад 4 млн євро, у світі - понад 30 млн євро. Для угод іноземних компаній дозвіл АМКУ буде потрібен, якщо вони купують в Україні підприємство з оборотом або активами понад 8 млн євро і при цьому самі мають оборот на суму понад 150 млн євро.

Нагадаємо, що раніше АМКУ мусив перевіряти всі угоди, якщо об'єкт поглинання мав в Україні оборот або активи на суму 1 млн євро. Попередні порогові значення були визначені ще 2002 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram