ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки: транзит українських товарів через Росію залишається заблокованим

РФ стверджує, що вантажі через її територію перекидаються

Мінекономіки: транзит українських товарів через Росію залишається заблокованим
Фото: www.ntv.ru

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наполягає, що де-факто РФ повністю зупинила транзит будь-яких товарів походженням з України через свою територію, незалежно від країни кінцевого призначення.

Про це йдеться у повідомленні на сайті міністерства від 12 січня.

Втім, Мінекономіки в наступному абзаці повідомляє з посиланням на оперативну інформацію, що "навіть у разі первинного перетину кордону Україна-РФ і оформлення митними органами РФ українські вантажі не застраховані від подальшої зупинки на маршруті проходження".

Також стверджується, що переважна більшість вантажів переоформляється для транзиту через територію Білорусі.

"За інформацією ДФС українсько-білоруський кордон перетинають українські вантажі як залізничним, так і автомобільним транспортом з кінцевими країнами призначення: Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Киргизстан, Монголія та інше", - повідомляє Мінекономіки.

Нагадаємо, 4 січня Мінекономіки повідомило, що Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію.

Втім, глава Федеральної митної служби Росії Андрій Бельянінов 12 січня заявив, що це неправда.

"Транспортних засобів - залізничних вагонів і автомобілів - пройшло через російський митний кордон після Нового року всього понад 1300 (одиниць) і понад 200 контейнерів - це був транзит у велику кількість країн: Азербайджан, Великобританію, Фінляндію... Ось це все працює, і я б не сказав, що кордони наглухо закриті, транзитні можливості Росії використовуються", - цитує його слова РИА Новости.

При цьому Бельянінов заявив, що через Білорусь у Казахстан за десять днів, які минули з Нового року, поїхали "всього 12 машин транзиту" з України.

1 січня 2016 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан.

У документі йдеться, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію республіки Казахстан через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі. Таке обмеження пояснюється припиненням дії зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram