ГоловнаЕкономікаБізнес

Податковий комітет проголосував проти акцизних пропозицій Мінфіну на тютюн

Депутати не підтримали підвищення ні адвалорної ставки, ні специфічної.

Податковий комітет проголосував проти акцизних пропозицій Мінфіну на тютюн
Фото: vkurse.ua

Податковий комітет Верховної Ради у вівторок проголосував проти пропозицій Мінфіну змінити ставки акцизу на тютюн, повідомляють "Факты" з посиланням на учасників засідання.

Комітет не підтримав ані пропозиції збільшити тільки адвалорну ставку (нараховують сьогодні на цигарки, дорожчі за 16 грн), ані тільки специфічну ставку (нараховують на сигарети до 16 грн за пачку). Водночас комітет відмовився підтримувати пропозицію Мінфіну.

"Мінфін запропонував таку комбінацію ставок, за якої бюджет втрачає гарантоване надходження так званого "мінімального акцизу". З 2008 року в Україні чинне правило, що незалежно від того, скільки коштують цигарки, бюджет повинен отримати певну суму акцизу. Сьогодні це щонайменше 6 грн 8 коп. із кожної пачки. Мінфін запропонував скасувати це правило своєю пропозицією. З його ставками бюджет буде отримувати не гарантований мінімальний акциз, а переважно адвалорний акциз - який залежить від того, яку ціну захочуть поставить виробники цинарок. Саме проти такої невизначеності і проголосували депутати", - цитує телеканал економіста Валерія Воротіна.

На вечірньому засіданні Ради голова комітету Ніна Южаніна публічно заявила, що депутати проголосували проти пропозиції Мінфіну. За результатами консультацій фракцій вирішено індексувати на рівень до 40% специфічну ставку. Зміни на один відсотковий пункт адвалорної ставки розглянуть уже 2016 року, під час підготовки нового податкового кодексу. А з 1 січня буде запущено податковий механізм, що запобігатиме продажу цигарок, дешевших за 17 гривень за пачку. Такий підхід забезпечить 29 млрд грн акцизних надходжень, 9 млрд грн ПДВ і до 2 млрд грн роздрібного акцизу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram