ГоловнаЕкономікаФінанси

Азербайджанський манат різко впав до долара

Центральний банк країни ввів плаваючий обмінний курс

Азербайджанський манат різко впав до долара
Фото: trend.az

Центральний банк Азербайджану ввів з 21 грудня плаваючий обмінний курс маната, що призвело до різкої девальвації. Про це повідомляє abc.az.

За заявою ЦБА, за рішенням правління банку формування курсу відбуватиметься на основі попиту і пропозиції. Свої дії ЦБА обґрунтував триразовим падінням цін на нафту з 2014 року.

Як сказано в повідомленні Центрального банку Азербайджану, офіційний обмінний курс на 21 грудня 2015 року було встановлено на рівні 1,55 маната проти 1,0499 маната станом на попередній день. У підсумку з моменту відмови від прив'язки маната до долара і введення бівалютного кошика (16 лютого 2015 року), коли курс становив 0,7844 маната за американську валютну одиницю, азербайджанська валюта подешевшала до долара на 97,60%. Курс євро на 21 грудня встановлено на рівні 1,6845 маната проти 1,1394 маната.

На початок 2014 року офіційний обмінний курс становив 0,7845 AZN за долар, на початок 2013 року 0,7850 AZN. На початок 2012 року курс дорівнював 0,7865 маната.

У зв'язку з обвалом маната торгові мережі Баку ввели обмеження на продаж товарів, зокрема на товари першої необхідності. Видання стверджує, що у більшій частині магазинів вже встановлено нові ціни на товари, при цьому багато товарів дозволяють купувати тільки по одному в одні руки.

Видання також цитує місцевого економічного експерта Октая Ахвердієва, який стверджує, що реальний обмінний курс азербайджанського маната знаходиться в діапазоні 3-5 одиниць за долар США. "У цих умовах девальвацію маната треба було починати кілька років тому, не чекаючи падіння цін на базові експортні ресурси. Тоді це було б менш болісно. Щоб уникнути шокового обвалу економіки, прийти до курсового діапазону у 3-5 манатів знадобиться близько 2-3 років. Іншого шляху у нас немає", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram