ГоловнаЕкономікаДержава

Рада і Кабмін домовилися про ЄСВ на рівні 22%

Гройсман розповів про напрацювання податкової групи

Рада і Кабмін домовилися про ЄСВ на рівні 22%
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада і Кабінет Міністрів домовилися, що єдиний соціальний внесок наступного року буде встановлено на рівні 22%, а не 20%, як це передбачали і урядовий, і депутатський проекти податкової реформи.

Про це на погоджувальній раді повідомив спікер Володимир Гройсман. Він повідомив присутніх про три основні домовленості, які погодила робоча група з напрацювання податкових змін, створена минулого четверга.

"Ми працювали всі ці дні і вийшли на узгоджені позиції. Перше: ми відстояли фінансову децентралізацію. Це означатиме, що місцеві бюджети, як і цього року, матимуть ту саму систему, що й у 2015 році. Наступна позиція: ми погодили, що єдиний соціальний внесок - податок на зарплату - буде знижено до 22 відсотків. І ще одна важлива річ: ми домовилися, що зберігаємо для малого та середнього бізнесу спрощену систему оподаткування", - заявив Гройсман.

Нагадаємо, Верховна Рада не ухвалюватиме новий Податковий кодекс цього року. З 1 січня до чинного Податкового кодексу запишуть тільки нові ставки з основних податків і деякі інші зміни. Повністю переписати кодекс планують у 2016 році з тим, щоб він набув чинності з 2017 року.

Це зроблено у зв'язку з тим, що депутати категорично відкинули проект податкової реформи, розроблений Міністерством фінансів і схвалений Міжнародним валютним фондом. Він передбачав уніфікацію ставок податку на доходи фізосіб, єдиного соцвнеску, ПДВ і податку на прибуток на рівні 20%. Пізніше Національна рада реформ затвердила інші ставки: 18% з податку на прибутку і податку на доходи фізосіб, а також 20% з ЄСВ та ПДВ. Але навіть після цього знайти голоси для ухвалення реформи знайти не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram