ГоловнаЕкономікаБізнес

Нові тарифи на залізниці "покладуть" економіку, - нардеп

Депутат закликав УЗ показати механізм формування тарифів

Нові тарифи на залізниці "покладуть" економіку, - нардеп
Фото: vagon.by

Підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення з 1 січня 2016 року може знищити економіку країни. Про це заявив член комітету ВРУ з питань економічної політики Сергій Матвієнков у коментарі агентству УНІАН.

За його словами, розглядати питання індексації вантажних тарифів "Укрзалізниці" можна, лише якщо будуть розроблені заходи, спрямовані на підтримку промислових підприємств. "Такі речі можна робити тільки в сукупності з механізмом збільшення обсягів розвитку економіки. Якщо "Укрзалізниця" робитиме це самостійно, вона просто "покладе" залишки економіки", - зазначив Сергій Матвієнков.

Депутат вважає, що "Укрзалізниця" повинна надати розрахунки своїх тарифів і разом із представниками промислових підприємств знайти компромісний варіант. "Усі промисловці повинні сьогодні об'єднатися і чітко показати розрахунки, показати методику ціни. І повинні зажадати в залізничників механізм формування тарифів. Подивитися, де пасажирські перевезення, подивитися, де транспортні перевезення, подивитися, де які "перетоки", що за рахунок чого компенсується", - пояснив Сергій Матвієнков.

Інакше, підкреслив він, тарифний тиск на реальний сектор, до якого вдаються залізничники, призведе до краху промисловості.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури має намір протягом 2016 року підвищити тарифи на вантажні перевезення на 30%. Тариф на послуги "Укрзалізниці" двічі зросте на 15% - з 1 січня і з 1 липня. Експерти Американської торгівельної палати встановили, що з урахуванням прихованих чинників підняття тарифів становитиме десь 46%. Організація вважає таке різке підвищення необґрунтованим і закликає Мінінфраструктури відмовитися від нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram