ГоловнаЕкономікаБізнес

Парфумерія для українців може значно подорожчати через наміри Кабміну

Українцям хочуть обмежити придбання парфумів і туалетної води з-за кордону

Парфумерія для українців може значно подорожчати через наміри Кабміну
Ян Ружичка

Українцям хочуть обмежити купівлю парфумів і туалетної води з-за кордону. Мене як керівника інтернет-магазину, який відправляє саме парфуми і туалетну воду з Чехії міжнародною поштою, це дуже зацікавило.

10/11/2015 у Верховній Раді України зареєстрували проект закону № 3444. Проект пропонує внести парфуми і туалетну воду до переліку товарів, які підлягають оподаткуванню, незалежно від вартості товару, який пересилають.

Сьогодні фізичні особи в Україні можуть замовляти товари в закордонних продавців, отримувати посилки в міжнародних поштових відправленнях, при цьому якщо сума замовлення до 150 EUR, одержувач не оплачує ПДВ і мито за ввезення товару. Проект Закону №3444 цю ситуацію змінить, і українці, отримуючи посилку з парфумами, будуть змушені за них сплатити ПДВ і мито.

У Регламенті Союзу ЄС №1186/2009 для нас важливі стаття 23 і стаття 24. У п. 1 ст. 23 вказано, що від сплати мита звільняють посилки невеликої вартості, відправлені безпосередньо з третьої країни, за умов, зазначених у ст. 24. У ст. 24 вказано, що від сплати мита не звільняють товари: підакцизні (алкоголь, тютюн), парфуми і туалетну воду. Але це все стосується посилок, відправлених із третіх країн.

У ст. 3 Директиви Союзу №2007/74/ЕC подано визначення терміна «третя країна». Цитую: «Третя країна означає країну, яка не є державою - членом Європейського Союзу». Ми відправляємо посилки в Україну з Чеської Республіки. Я особисто при цьому не вважаю Чеську Республіку «третьою країною». Рекомендую диференціацію: третя країна - це країна, яка не є державою - членом ЄС. У такому разі якщо покупець замовить парфуми зі США чи з Китаю, він буде оплачувати податок. Але якщо з країн ЄС, замовлений товар не повинен обкладатися податком до суми замовлення в розмірі 150 EUR.

Інтернет-магазин www.elnino.ua один з нових «гравців» на ринку України, і він затребуваний, оскільки ми гарантуємо якість та оригінальність продукції за адекватну ціну.

Я вважаю, що якщо Україна прагне в Європу, набуває чинності Договір про асоціацію, треба надати своїм громадянам так само однакові з європейцями свободи. Якщо Проект №3444 в частині змін ст. 234 Митного кодексу України набуде чинності в тому вигляді, в якому він зараз сформульований, то український покупець буде дуже обмежений у можливостях порівняно з європейськими покупцями.

Шановні панове депутати, члени Комітетів Верховної Ради, спробуйте Проект №3444 доопрацювати так, щоб українські покупці насправді мали можливість купувати парфуми за кордоном за адекватною ціною.

Ми створили спільноту у Facebook, де будемо публікувати новини про цю проблему для наших покупців. Приєднуйся до нас. Зі мною особисто можна контактувати на Facebook.

Ян Ружичка, керівник інтернет-магазину ELNINO.UA™.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram