ГоловнаЕкономікаБізнес

МінАПК назвало продукти, які потраплять під російське ембарго

РФ уже не є основним ринком збуту українських харчових товарів.

МінАПК назвало продукти, які потраплять під російське ембарго
Архивное фото
Фото: susanin.udm.ru

Основними експортними продовольчими товарами в Росію сьогодні є м'ясо і субпродукти, какао-паста, вина, екстракти та концентрати з кави і чаю, сіль, продукти переробки плодів і овочів.

Про це повідомила в четвер прес-служба МінАПК, коментуючи прийняте Росією рішення накласти заборону на українські продукти. За її твердженням, воно не матиме впливу на українське сільське господарство.

"Усе, що потрібно було зробити для «розвитку» торговельних відносин між нашими країнами, Росія вже зробила, частково ще до загострення ситуації на сході, вводячи обмеження на імпорт широкого спектру продукції, починаючи від цукру і кондитерських виробів і закінчуючи овочами, м'ясною та молочною продукцією", - нагадав міністр Олексій Павленко.

На сьогодні основним ринком збуту українських аграрних і харчових продуктів є країни Азії, на які припадають 47% експорту. У країни Євросоюзу експортують 26% продуктів, Африку - 14%, у країни СНД - 11%.

"Зате Росія не входить навіть у першу десятку країн-імпортерів аграрної продукції. При цьому зменшення товарообігу України та Росії тільки протягом 2015-го перевищило 70%. За дев'ять місяців 2015-го товарообіг з Росією становив 405 млн доларів США, при цьому експорт знизився на 75%, до 222 млн доларів США, імпорт - на 64%, до 183 млн доларів США", - заявив Павленко.

Нагадаємо, в середині серпня Росія поширила на Україну заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, яку раніше запровадила для країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії, у зв'язку з набуттям чинності економічної частини асоціації з Євросоюзом.

18 листопада міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв заявив, що продуктове ембарго проти України запровадять у зв'язку з тим, що Україна приєдналася до санкцій проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram