ГоловнаЕкономікаДержава

Держлісагентство розробило поправки в закон про мораторій на експорт лісу

Правові колізії перешкоджають виконанню закону

Держлісагентство розробило поправки в закон про мораторій на експорт лісу
Александр Ковальчук
Фото: dklg.kmu.gov.ua

Законодавчі зміни у сфері експорту лісоматеріалів недосконалі і через "правові колізії" фактично не можуть бути виконані. Про це заявив голова Державного агентства лісового господарства Олександр Ковальчук агентству РБК-Україна.

Наприклад, сертифікати на пиломатеріали видаються підприємствам разом із товарно-транспортною накладною. Однак оскільки не завжди попередньо відомо, яка саме продукція виготовлятиметься і скільки знадобиться сировини, виконати цю вимогу неможливо. А норма, за якою ці документи видаються тільки першому покупцеві, обмежує внутрішню торгівлю і подальший експорт.

"Понад те, багато лісокористувачів реалізують товар залізничним транспортом і для них супровідний документ - залізнична накладна. У законі цей момент ніяк не уточнюється і, таким чином, такі підприємства не можуть отримати сертифікат і експортувати", - пояснив Ковальчук.

Він повідомив, що такі технічні колізії перешкоджають виконанню закону і розробці передбачених ним же документів, у тому числі порядку видачі сертифікатів. Разом з тим агентство завершило цю роботу над сертифікатом і передало готовий проект на узгодження.

"З кінця серпня ми направили в Міністерство економічного розвитку і торгівлі кілька пропозицій щодо внесення змін до закону, щоб усунути ці колізії. Обговорювали це питання з депутатськими фракціями, просили прискорити процес. Однак на сьогодні жодну з них не прийнято", - повідомив Олександр Ковальчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram