ГоловнаЕкономікаДержава

Оприлюднена схема вивозу вугілля із зони АТО через Росію

Антрацит будуть вивозити тільки з підприємств, які зареєструвалися в Україні

Оприлюднена схема вивозу вугілля із зони АТО через Росію
Фото: Макс Левин

Уряд затвердив проект розпорядження "Про деякі питання забезпечення вітчизняних теплоелектростанцій вугіллям", яким передбачається вивіз вугілля антрацитної групи з підконтрольної бойовикам частини Донбасу через Росію в Харківську область.

Про те, що уряд затвердив таку схему, в середу повідомляв міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Агентство РБК-Україна оприлюднило копію затвердженого розпорядження. Документ проходить під грифом "для службового користування" і ще не підписаний прем'єром Арсенієм Яценюком.

Документом пропонується здійснювати тимчасовий транзит вугілля залізничним транспортом по території Росії. Вивозити паливо планується через державний кордон з пунктів пропуску Квашине (Донецька область) і Червона Могила (Луганська область).

За словами першого заступника голови Державної фіскальної служби Сергія Білана, українське вугілля передбачається ввезти через пропускні пункти в Харківській області "Тополі-Валуйки" або "Куп'янськ". Втім, в'їзд на територію України можливий і в інших пунктах.

Вивіз вугілля буде здійснюватися тільки з тих видобувних підприємств, які зареєстровані або перебувають на обліку як платники податків в територіальних органах ДФС, розташованих у підконтрольних українській владі населених пунктах.

При цьому розрахунки за вугілля повинні проходити виключно через розрахункові рахунки банків, що також знаходяться на неокупованій території.

Прикордонний і митний контроль здійснюватиметься на підставі залізничних накладних і "без використання методів нетарифного регулювання під час ввезення вугілля на територію України", тобто без сплати мит і ПДВ.

За інформацією агентства, Україна платитиме Росії за користування залізничним полотном та обслуговування складів.

Під час перевезення вантажів повинні використовуватися вагони "Укрзалізниці", а також приватного парку, які до перевезень буде залучати ДТЕК.

Джерело в уряді уточнило агентству, що переговори з російською стороною про вивезення вугілля почалися ще восени минулого року і наразі не завершені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram