ГоловнаЕкономікаФінанси

Вкладникам збанкрутілих банків за 20 місяців виплатили 45,7 млрд гривень

Фонд гарантування вкладів відповів на претензії Яценюка.

Вкладникам збанкрутілих банків за 20 місяців виплатили 45,7 млрд гривень

Фонд гарантування вкладів у 2014-2015 роках виплатив клієнтам 56 неплатоспроможних банків 45,7 млрд гривень і повинен віддати ще 15,7 млрд гривень.

Про це йдеться у відповіді фонду на претензії прем'єра Арсенія Яценюка, які він висловив напередодні під час наради з представниками ФГВФО.

За цей період фонд отримав від Мінфіну кредитів на суму 28,9 млрд гривень під 12% річних. 2015 року ФГВФО повинен буде виплатити до бюджету 1,3 млрд гривень процентних платежів. Загалом обслуговування кредитів Мінфіну та НБУ вимагатиме 3,7 млрд гривень.

Фонд також повідомляє, що у 2014-2015 роках виплати вкладникам здійснювали через 24 банки, з яких чотири були визнані неплатоспроможними. Однак на момент залучення цих установ до здійснення виплат вони відповідали вимогам, встановленим Нацбанком України.

З приводу претензії Яценюка про використання 1,8 млрд гривень на утримання тимчасових адміністрацій фонд повідомляє, що, по-перше, ця сума була передбачена на два роки, а не на рік, а по-друге, ФГВФО нагадує, що серед банкрутів виявилися кілька дуже великих банків, зокрема: "Надра", Брокбізнесбанк, VAB Банк і "Форум", де працювала велика кількість співробітників.

"Основна частина витрат пов'язана з виплатою заробітної плати працівникам неплатоспроможних банків, кількість яких на момент введення тимчасової адміністрації загалом у 56 установах становила понад 33,8 тис. осіб. На сьогодні 45 неплатоспроможних банків у стадії ліквідації скоротили персонал, який отримує заробітну плату, до 4 тис. осіб", - повідомляє прес-служба фонду.

ФГВФО просить Кабмін надалі більш уважно і зважено підходити до висвітлення діяльності фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram