ГоловнаЕкономікаДержава

Імпорт електроенергії з Росії - стратегічно неправильне рішення, - Пасхавер

На думку відомого економіста, Україна має надлишкові генерувальні потужності.

Імпорт електроенергії з Росії - стратегічно неправильне рішення, - Пасхавер
Фото: delo.ua

Як вважає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, Україна повинна передусім розвивати власне виробництво електроенергії.

"Імпорт електроенергії з Росії - це останнє, до чого в принципі варто вдаватися. Необхідно запустити економіку України, розвиваючи і підтримуючи власне виробництво і насамперед в електроенергії, з урахуванням того, що ми маємо надлишкові генерувальні потужності", - зазначає Пасхавер, повідомляють "Українські новини".

В Україні достатньо потужностей для виробництва електроенергії не тільки для покриття внутрішнього попиту, а й на експорт. Проблема у відсутності палива. Половина теплових електростанцій України працює на вугіллі антрацитної групи, яке видобувають на Донбасі. Вивезення вугілля із зони АТО вкрай обмежене, імпортне вугілля коштує набагато дорожче від українського ресурсу. ТЕС не можуть закупити паливо через необґрунтовано низький тариф, який не покриває вартість вугілля. Теплові електростанції закінчили 6 місяців 2015 року зі збитком у 3,3 млрд грн і рентабельністю -15%.

За словами експерта, зараз голова Міненерго чинить стратегічно неправильно. "Для того, щоб закрити дефіцит електроенергії, він намагається імпортувати її з Росії. Виходити треба не з розміру тарифу, а з того, як прийняті рішення впливають на економіку загалом. Крім того, є ще й геополітичний аспект. Не можна купувати енергію в держави, з якою ми перебуваємо у стані війни", - зазначає Пасхавер.

Президент Центру економічного розвитку впевнений, що якщо ми не даємо роботи власній генерації, виробництво електроенергії впаде, станції зупиняться, кількість зайнятого персоналу скоротиться, менше буде відраховуватися податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

За інформацією газети "Коммерсантъ", наприкінці липня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин дав вказівку оформляти імпорт як перетоки за ціною $0,08 за 1 кВт-год, або близько 1,5 грн/кВтг, що вдвічі перевищує тариф вітчизняної теплової генерації. "Укренерго" подало на серпень заявку на закупівлю 500 млн кВт год, що вдесятеро більше від травневих обсягів, їх узгодили з регулятором. За оцінкою експертів, обсяг перетоків у липні становив близько 94 млн кВтг на суму близько 143 млн грн. У результаті російський постачальник отримав надприбуток. При цьому за російську електроенергію Україна розраховується на 100%, маючи величезні борги перед українською генерацією.

Нагадаємо, постачання з Росії регулюють договорами про паралельну роботу й аварійну взаємодопомогу між НЕК "Укренерго" та ВАТ "СО ЄЕС", а також контрактом на імпорт електроенергії між ДП "Укрінтеренерго" та Интер РАО. ДП "Укрінтеренерго" закуповує електроенергію в Интер РАО і продає її в ДП "Енергоринок". Тариф купівлі електроенергії Енергоринком за комерційним контрактом встановлює НКРЕКУ. Регулятор визначив ціну закупівлі імпортної електроенергії в серпні в розмірі 0,90 грн/кВтг, що на 6,5% вище від травневої ціни. Ціна купівлі електроенергії ДП "Укрінтеренерго" в Интер РАО не афішується, як і сам контракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram