ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ виставив на продаж пробний пакет акцій Одеського припортового заводу

Головна приватизація року стартувала.

ФДМ виставив на продаж пробний пакет акцій Одеського припортового заводу
Фото: tsn.ua

Фонд державного майна виставив на продаж на фондовій біржі "Перспектива" 5% акцій Одеського припортового заводу зі стартовою ціною 450 млн гривень.

Як повідомляє прес-служба ФДМ, торги відбудуться 26 серпня.

Продаж невеликого пакета акцій на біржі перед приватизацією є вимогою законодавства. Тож ФДМ повинен дізнатися ринкову вартість пакета акцій, приватизація якого здійснюється шляхом проведення конкурсу.

Торік прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що продаж пробних пакетів відбуватиметься не в Україні, а на західних біржах, передусім у Варшаві. Зміна підходу мала б визначити реальну вартість приватизованих об'єктів. Однак цей план так і не реалізували.

Нагадаємо, Фонд держмайна оцінив Одеський припортовий завод, який мали б приватизувати до кінця року, в 500 млн доларів, тобто близько 11 млрд гривень. Водночас 5% пакет акцій, оцінено в 450 млн гривень, що відповідає 9 млрд гривень за весь завод.

2009 року, коли вперше спробували приватизувати Одеський припортовий завод, його продали "приватівській" фірмі "Нортіма" за 5 млрд гривень. Згодом результати конкурсу, як відомо, скасували.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал для перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram