ГоловнаЕкономікаФінанси

Законопроект про конвертацію кредитів відправили на третє читання

Депутати не прийняли законопроект, який суперечить вимогам МВФ

Законопроект про конвертацію кредитів відправили на третє читання
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла законопроект, який зобов'язує банки конвертувати валютні споживчі кредити за офіційним курсом гривні на дату укладення договору, у другому читанні і відправила його на третє.

За ухвалення в другому читанні законопроекту №1558-1 проголосували 227 депутатів при мінімально необхідних 226, на ухвалення документа в цілому або на направлення на третє читання голосів не вистачило. Після тривалих суперечок Володимир Гройсман поставив на голосування пропозицію відправити проект на третє читання, за що проголосували 249 голосів.

Цей документ було зареєстровано у Раді 23 грудня 2014 року членами фракції "Народний фронт" Денисом Дзензерським, Євгеном Дейдеєм, Ігорем Бріченком, Валерієм Лунченком, Сергієм Фаєрмарком.

Передбачається, що заборгованість за кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору, а курсова різниця списується банками. При цьому в другому читанні планувалося змінити положення про процентну ставку за конвертованим кредитом: у першому читанні голосували за те, що ставка не повинна перевищувати ту, що було встановлено до моменту реструктуризації; в проекті до другого читання передбачено, що ставка не може перевищувати середньозважену кредитну ставку на дату реструктуризації. Цюпоправку було відхилено в залі.

Документом передбачено, що всі банки за письмовою заявою громадян України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами, зобов'язані протягом місяця провести реструктуризацію зобов'язань за кредитним договором.

Реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості.

Нагадаємо, Національний банк стверджував, що Президент Петро Порошенко ветує закон про конвертацію валютних кредитів у гривню, навіть якщо його буде прийнято Верховною Радою, тому що така вимога Міжнародного валютного фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram